PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

Osebna zgodba: Neprecenljive poslovne kompetence, ki jih uči prostovoljstvo

James Huang, predsednik eXp Commercial, zelo uspešnega nepremičninskega posredništva, je za Forbes razkril, kako mu je prostovoljska izkušnja pomagala nabrati kompetence, ki so ga pripeljale na uspešno karierno pot. Objavljamo povzetek njegove osebne zgodbe.

 

Za prostovoljstvo se običajno ljudje odločajo, ker želijo k svoji skupnosti nekaj doprinesti in svetu podariti nekaj dobrega. Vendar pa se vse dajanje tudi vrača in prostovoljci iz izkušnje odidejo z veliko več kot le dobro karmo. Huang je prepričan, da je prostovoljsko delo odličen način za razvoj veščin in poznanstev, pomembnih za nadaljnje delo in karierni potencial.

 

Prostovoljstvo je zanj spremenilo vse

»Mislil sem, da imam vse. V svojem podjetju sem zaposloval 150 ljudi in v blagajno prinesel 2 milijardi dolarjev. Visoko sem letel, uspelo mi je. Nato pa mi je leta 2009 recesija vse vzela. Postal sem nekdo, ki si je moral sposojati denar, da bi se sploh lahko obdržal na površju. Prehod iz 2 milijard na prosjačenje za posojila je bil velik, ponižujoč udarec. Tako sem se smilil samemu sebi, dokler se nisem nekega dne zbudil in pomislil: 'Je denar vse, po čemer sem znan? Je moja zapuščina to, da sem s svojim uspehom požel 15 minut slave?' Vedel sem, da potrebujem nekaj več. Nisem želel, da bi se moja identiteta vezala zgolj na moj finančni uspeh. Hotel sem narediti nekaj, ob čimer bi obdržal lastno identiteto, tudi če bi ponovno ostal brez vsega. Zapuščino, ki bi presegala denar na bančnem računu.«

 

Leta 2009 je začel s prostovoljstvom. Postal je odločen, da bo našel svoj namen, medtem pa pomagal v svetu delati dobro. Prostovoljska izkušnja mu je pomagala, da je našel, kar je iskal – strast in smisel. Toda ni se končalo pri tem. Prostovoljstvo mu je odprlo vrata do osebnega in profesionalnega razvoja. »Idejo sem pograbil, ker sem verjel, da bom delal nekaj dobrega za nekoga drugega. Nisem si mislil, da bom na koncu jaz tisti, ki bo dobil največ.«

 

Neprecenljive poslovne kompetence, ki jih uči prostovoljstvo

Ena izmed najbolj presenetljivih stvari, s katero se je srečal, je bilo spoznanje, da mu je prostovoljstvo prineslo veliko dragocenih veščin glede podjetništva. Neprofitne organizacije so znane po tem, da jim primanjkuje kakovostne pomoči, kar pomeni, da obstaja na tem področju veliko možnosti za pridobivanje raznih kompetenc v različnih oblikah dela. Huang je izpostavil sledeče kompetence:

 

Sposobnost vodenja: Nimajo vsi priložnosti, da se na svojih delovnih mestih priučijo veščin vodenja. Prostovoljstvo v neprofitni organizaciji pa pogosto omogoča, da prostovoljci zavzamejo pozicije vodenja določenega segmenta dela in se tako naučijo, kako se sploh vodi druge ljudi, kako si postaviti cilje, kako najti motivacijo, kako reševati težave, ki nastanejo v postopku, in kako razviti komunikacijske sposobnosti, ob katerih ljudje zaupajo tvojemu vodstvu. Kot prostovoljec lahko dobiš različne naloge na različnih oddelkih, kar ti omogoča, da si lažje ustvariš celostno sliko, kako poteka vodenje organizacije.

 

Načrtovanje dogodkov: Neprofitne organizacije pogosto izvajajo dogodke, s katerimi promovirajo svoj namen ali pomagajo drugim. Tudi tukaj se lahko prostovoljci veliko naučijo in so sposobni videti širšo sliko: od tega, kako poskrbeti za hrano in registracijo na dogodku, do papirologije in promocije, ki sta nujni za izvedbo.

 

Odnosi z javnostmi: Dobra komunikacija organizacije z javnostjo je ključna, da se organizacija ohrani. Prostovoljci lahko ponekod sodelujejo pri zagovorništvu vrednot ter predstavitvah vizije in delovanja organizacije, nekateri morajo zato nastopati pred kamero, se dogovarjati z novinarji, govoriti v javnosti ali sodelovati pri večjem dogodku, kjer so izpostavljeni kot govorci.

 

Zbiranje denarja: Zbiranje denarja in marketing gresta pogosto z roko v roki in neprofitne organizacije velikokrat potrebujejo prostovoljce, ki bi jim pomagali pri kateri izmed omenjenih aktivnosti.

 

Prostovoljsko delo je delo, čeprav je opravljeno brezplačno. To pomeni, da omogoča pridobitev najštevilnejših izkušenj in kompetenc, ki so ključnega pomena za nadaljnje vključevanje v delo in profesionalno napredovanje. Seveda pa je pomembno tudi, da prostovoljsko delo vzamemo resno in ga dobro opravimo, saj bomo tako največ dali in tudi največ dobili.

 

Huang je sedaj predsednik eXp Commercial, vendar vidi prostovoljstvo kot nekaj, kar mu je dalo tako kompetence in reference, s katerimi se je lahko ponovno podal na karierno pot, kot tudi nekaj več: našel je svoj življenjski smisel, ki sega mnogo dlje kariernega uspeha. Prostovoljstvo mu je dalo pomembne življenjske lekcije, ki jih lahko aplicira tako na osebno kot karierno pot.

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki