PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

Regijski obisk Slovenske filantropije v Medvodah, 2. in 3. marec 2023

Slovenska filantropija je v okviru programa Slovenska mreža prostovoljskih organizacij in v sodelovanju z Občino Medvode izvedla regijski obisk Osrednjeslovenske regije, da bi še dodatno okrepila sodelovanje s prostovoljskimi organizacijami, jih informirala o novostih in prispevala k razvoju prostovoljstva.

 

Obisk se je začel s sestankom pri županu, gospodu Nejcu Smole, na katerem je župan predstavil spodbujanje prostovoljstva v občini in vizijo za naprej. Občina Medvode je ena izmed štirih občin Osrednjeslovenske regije, ki je prejemnica naziva Prostovoljstvu prijazna občina. Prejema ga za prepoznavanje vrednosti prostovoljstva in prostovoljcev pri razvoju občine in bogatitvi življenja v njej, za izvedbo prostovoljskih dogodkov ter aktiven pristop občine in župana k promociji prostovoljstva ter izrekanju zahval prostovoljcem, sistemsko podporo delovanju prostovoljskih organizacij in zgledno umeščanje prostovoljstva v strategije razvoja na različnih področjih. Izzivi, ki še ostajajo, pa so predvsem spodbujanje prostovoljstva med mladimi, kjer ti preživijo največ časa, tj. v vrtcu in šolah, da bodo posamezniki tudi ko odidejo v srednjo šolo in v univerzitetna središča še vedno prepoznavali probleme in priložnosti svoje skupnosti ter se ob vrnitvi samoiniciativno aktivirali za še večjo solidarnost in povezanost svoje skupnosti.

 

Z obiskom smo želeli prispevati k usposobljenosti in krepitvi prostovoljskih organizacij ter organizacij s prostovoljskim programom v Osrednjeslovenski regiji in spodbuditi povezovanje med njimi, povezovanje z drugimi nevladnimi organizacijami, predstavniki lokalnih skupnosti in regionalnega stičišča. Organizacijam smo ponudili tudi svetovanje na področju prostovoljstva in promocije kakovostnega prostovoljstva. Regijskega srečanja se je udeležilo 15 predstavnikov prostovoljskih organizacij, organizacij s prostovoljskim programom, občine in lokalnih medijev.

 

IMG_20230302_162512

 

Na posvetu Razvoj prostovoljstva v lokalni skupnosti in regiji, katerega namen je bil pregledati dosežke in priložnosti za razvoj na področju prostovoljstva, so sodelovale: Mojca Murnik (Občina Medvode), Tjaša Arko (Slovenska filantropija), Jože Gornik (Stičišče Središče - stičišče nevladnih organizacij osrednjeslovenske regije, Zavod NEFIKS), Vanja Ločniškar (Turistična zveza Medvode) in Romana Franković (Osnovna šola Preska). Pogovor je moderirala Sabrina Lever (Slovenska filantropija). 

 

Iz Skupnega poročila o prostovoljstvu v RS za leto 2021 je Osrednjeslovenska regija prva regija v državi po številu prostovoljcev v letu 2021, druga po povprečnem številu prostovoljskih ur na prostovoljca, prva po številu prostovoljskih ur, prva po številu prostovoljskih organizacij, ki so vpisane v Vpisnik prostovoljskih organizacij na AJPES in prva po vpisanih organizacijah s prostovoljskim programom (javnih zavodih).

 

IMG_20230303_091739

 

Delavnica Zakon o prostovoljstvu in Strategija razvoja prostovoljstva je bila izvedena z namenom krepitve zagovorniške in strokovne usposobljenosti lokalnih prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom. Delavnice se je udeležilo 7 predstavnikov prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom ter občine.

 

Na delavnici  so  bile  predstavljene  informacije,  ki  so  potrebne  za  dobro  in  lažjo  organizacijo prostovoljstva: splošna določila zakona, sklepanje dogovorov s prostovoljci, vodenje evidenc in oddaja letnih poročil o prostovoljstvu, vračanje stroškov prostovoljcem, zavarovanje prostovoljcev, pridobivanje novih prostovoljcev, vpis v vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, vrednotenje prostovoljstva. Predstavili smo brezplačni program za vodenje evidenc prostovoljcev in opravljenih prostovoljskih ur, dostopen za članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Udeleženci so imeli možnost individualnih svetovalnih pogovorov, na katerih so lahko dobili odgovore na konkretna vprašanja v zvezi z Zakonom o prostovoljstvu in organiziranjem prostovoljstva v njihovih organizacijah.

 

Regijski obisk se je zaključil z izvedbo mini usposabljanja Pridobivanje prostovoljcev in promocija prostovoljstva.

 

Odzivi udeležencev:

- Prijazno osebje Slovenske filantropije mi je s svojimi predstavitvami posredovalo vse informacije, ki sem jih potrebovala. Hvala.

- Zakon je predstavljen na enostaven način in jasno za vsakogar. Hvala vsem predavateljem.

- Je prostor/čas, posebej med delavnicami, za deljenje dobrih praks na različnih področjih.

- Več takih predstavitev ZProst.

 

TV Medvode:

https://www.tv-m.si/2023/03/13/promocija-prostovoljstva/

 

Regijskega obiska so se udeležili:

Zavod MEPI – Mednarodno priznanje za mlade

Zavod AS

YHD -  Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Turistična zveza Medvode

Osnovna šola Preska

Društvo tabornikov Rod dveh rek Medvode

Karate klub Medvode

Z NEFIKS - Stičišče Središče - stičišče nevladnih organizacij osrednjeslovenske regije

Občina Medvode

Turistično društvo Hraše

Turistično društvo Zbilje

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki