PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

Regijski obisk Slovenske filantropije v Celju, 7. in 8. december 2022

Slovenska filantropija je v okviru programa Slovenska mreža prostovoljskih organizacij in v sodelovanju z Mestno občino Celje izvedla regijski obisk Savinjske regije, da bi še dodatno okrepila sodelovanje s prostovoljskimi organizacijami, jih informirala o novostih in prispevala k razvoju prostovoljstva.

 

Z obiskom smo želeli prispevati k usposobljenosti in krepitvi  prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom v Savinjski regiji in spodbuditi povezovanje med njimi, povezovanje z drugimi nevladnimi organizacijami, predstavniki lokalnih skupnosti in regionalnega stičišča. Organizacijam smo ponudili tudi svetovanje na področju prostovoljstva in promocije kakovostnega prostovoljstva. Regijskega srečanja se je udeležilo 24 predstavnikov prostovoljskih organizacij, organizacij s prostovoljskim programom in občine.

 

slika1

 

Na posvetu Razvoj prostovoljstva v lokalni skupnosti in regiji, katerega namen je bil pregledati dosežke in priložnosti za razvoj na področju prostovoljstva, so sodelovale: Sonja Majcen (Celjski mladinski center), Barbara Lužar (Slovenska filantropija), Milan Ninić (Humanitarno društvo Enostavno pomagam) in Gregor Deleja (Gimnazija Celje - Center). Pogovor je moderirala Sabrina Lever, Slovenska filantropija. 

 

Iz Skupnega poročila o prostovoljstvu v RS za leto 2021 je razvidno, da Savinjska regija ostaja druga regija v državi po številu prostovoljcev, druga regija po vpisu javnih zavodov v vpisnik, tretja po številu prostovoljskih organizacij in prav tako tretja po številu opravljenih prostovoljskih ur.

 

Delavnica Zakon o prostovoljstvu in Strategija razvoja prostovoljstva je bila izvedena z namenom krepitve zagovorniške in strokovne usposobljenosti lokalnih prostovoljskih organizacij in organizacij  s prostovoljskim programom. Delavnice se je udeležilo 17 predstavnikov prostovoljskih organizacij in organizacij  s prostovoljskim programom ter občine.

 

Na delavnici  so  bile  predstavljene  informacije,  ki  so  potrebne  za  dobro  in  lažjo  organizacijo prostovoljstva: splošna določila zakona, sklepanje dogovorov s prostovoljci, vodenje evidenc in oddaja letnih poročil o prostovoljstvu, vračanje stroškov prostovoljcem, zavarovanje prostovoljcev, pridobivanje novih prostovoljcev, vpis v vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, vrednotenje prostovoljstva. Predstavili smo brezplačni program za vodenje evidenc prostovoljcev in opravljenih prostovoljskih ur, dostopen za članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Udeleženci so imeli možnost individualnih svetovalnih pogovorov, na katerih so lahko dobili odgovore na konkretna vprašanja v zvezi z Zakonom o prostovoljstvu in organiziranjem prostovoljstva v njihovih organizacijah.

 

slika2

 

Regijski obisk se je zaključil z izvedbo mini usposabljanja Pridobivanje prostovoljcev in promocija prostovoljstva.

 

Odzivi udeležencev:

- Zelo koristni Posvet in Delavnica. Vsa tematika zelo zanimiva. Prvi dan super sogovorniki, dobila sem zelo koristne informacije in napotke za prihodnje delo. Drugi dan super predavanje, marsikatera stvar mi je zdaj bolj jasna. Super vodenje.

- Za tako kratek čas veliko kvalitetnih in oprijemljivih informacij, uporabna delavnica in hvala za vse predstavljene in posredovane informacije.

- Zelo koristno in poučno. Dobila sem odgovore na veliko vprašanj. Zahvaljujem se za dobro izvedbo in obisk.

- Odlično, kratko in jedrnato.

- Odlična delavnica, možnost povezovanja.

- Dobra organizacija, možnost izmenjave izkušenj, vsakdo je imel možnost aktivne vključitve v sam potek in diskusijo. Hvala vam.

- Spoznanja iz delavnice bom koristno uporabil za delo v društvu, koristno obnoviti znanje vsaj vsako leto.

- Glede na to, da sem popolni začetnik, sem od tega predavanja veliko odnesla. Zanimivo, pohvalno!

- Vse pohvale za delavnico. Osvežila sem znanje s področja prostovoljstva, pridobila sem tudi nove aktualne informacije. Motiviralo me za dodatno okrepitev in razširitev prostovoljstva v naši organizaciji, ki je po Covidu-19 malo usahnilo. Zahvale vsem predavateljicam. Super je bilo tudi neformalno druženje in povezovanje. Uspešno vam želim še naprej.

 

Regijskega obiska so se udeležili:
Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje

Celjski mladinski center

CSD Celje-Enota Laško-HIŠA GENERACIJ LAŠKO

Dom Nine Pokorn Grmovje

Društvo upokojencev Celje

Društvo Vesele nogice

Gimnazija Celje – Center

Humanitarno društvo Enostavno pomagam

Knjižnica Laško

Ljudska univerza Celje

Medgeneracijsko društvo Mozaik generacij Polzela

Mestna občina Celje

RKS - OZ Slovenske Konjice

Rokometni klub CELJE PIVOVARNA LAŠKO

Slovensko društvo za celiakijo

Turistično društvo Skriti biser Sladka Gora

Zavod za gozdove Slovenije

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki