PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

Regijski obisk Slovenske filantropije v Sevnici, 18. in 19. september 2023

Slovenska filantropija je v okviru programa Slovenska mreža prostovoljskih organizacij in v sodelovanju z Občino Sevnica izvedla regijski obisk Posavske regije, da bi še dodatno okrepila sodelovanje z lokalnimi in regionalnimi prostovoljskimi organizacijami, jih informirala o novostih in prispevala k razvoju prostovoljstva.

 

Obisk se je začel s sestankom pri županu Srečku Ocvirku, na katerem je predstavil spodbujanje prostovoljstva v občini, podporo, ki jo namenja prostovoljskim organizacijam preko razpisov in vizijo za naprej. Ugotovili smo, da je prostovoljstva res veliko, se pa organizacije še ne vpisujejo dovolj v Vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom na AJPES.

Na prvi dan regijskega obiska je potekal javni posvet na temo razvoja prostovoljstva v lokalni skupnosti in regiji. Na posvetu so poleg predstavnice Slovenske filantropije Nine Lukashevich sodelovali tudi sevniški župan Srečko Ocvirk, predstavnica Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Posavje in strokovna sodelavka Zavoda Dobra družba Tjaša Penev, predstavnica Zveze prijateljev mladine Krško Darinka Kerin Kiler in predstavnica Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca Dorotea Pavlovič. Dogodek je moderirala Sabrina Lever iz Slovenske filantropije.

 

1

Uvodoma so bile predstavljene aktivnosti Slovenske filantropije in Slovenske mreže prostovoljskih organizacij, izpostavljenih pa je bilo tudi nekaj zanimivih statističnih podatkov iz Skupnega poročila o prostovoljstvu v Republiki Sloveniji za leto 2022. V poročilu izstopa podatek, da v regiji Posavje prostovoljke in prostovoljci v povprečju na letni ravni opravijo kar 60,2 ure. Slovensko povprečje je 40,9 ure. Drugače je Posavska regija enajsta regija v državi glede na število prostovoljskih organizacij, enajsta glede na število prostovoljcev, deseta glede na opravljeno število prostovoljskih ur. V razpravi so bili nato predstavljeni dosežki na področju prostovoljstva na regionalni in lokalni ravni, udeleženci posveta pa so se pogovarjali tudi o pomembnosti mentorstva v prostovoljstvu, kako spodbujati mlade za solidarno udejstvovanje in promociji prostovoljstva. Posvet so sklenili z diskusijo o priložnostih za nadaljnji razvoj prostovoljstva v lokalni skupnosti.

 

2

Drugi dan regijskega obiska, ki je potekal, tako kot prvi dan, v Albert Felicijanovi dvorani na gradu Sevnica, je bil posvečen usposabljanju predstavnikov organizacij na področju relevantne zakonodaje in individualnemu svetovanju na področjih organiziranja prostovoljstva, usposabljanj in iskanja novih prostovoljk in prostovoljcev. Delavnica Zakon o prostovoljstvu in Strategija razvoja prostovoljstva je bila izvedena z namenom krepitve zagovorniške in strokovne usposobljenosti lokalnih prostovoljskih organizacij in organizacij  s prostovoljskim programom. Delavnice se je udeležilo 9 predstavnikov prostovoljskih organizacij in organizacij  s prostovoljskim programom ter občine. Na delavnici  so  bile  predstavljene  informacije,  ki  so  potrebne  za  dobro  in  lažjo  organizacijo prostovoljstva: splošna določila zakona, sklepanje dogovorov s prostovoljci, vodenje evidenc in oddaja letnih poročil o prostovoljstvu, vračanje stroškov prostovoljcem, zavarovanje prostovoljcev, pridobivanje novih prostovoljcev, vpis v vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, vrednotenje prostovoljstva. Predstavili smo brezplačni program za vodenje evidenc prostovoljcev in opravljenih prostovoljskih ur, dostopen za članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Udeleženci so imeli možnost individualnih svetovalnih pogovorov, na katerih so lahko dobili odgovore na konkretna vprašanja v zvezi z Zakonom o prostovoljstvu in organiziranjem prostovoljstva v njihovih organizacijah.

Regijski obisk se je zaključil z izvedbo mini usposabljanja Pridobivanje prostovoljcev in promocija prostovoljstva.

 

Odzivi udeležencev:

- Zelo prijetno in poučno srečanje, toplo vzdušje, prijetne, strokovne predavateljice. Seznanili smo se s spletno aplikacijo za vodenje evidenc prostovoljcev in prostovoljskih ur, ki jo bomo začeli uporabljati takoj. Hvala!

- Jasno, natančno predavanje. Drugi vtisi: predstavljene sodobnosti aplikacije, ideje sodelujočih glede daril, mnenje in vidik župana, informacija o mreži.

- Zelo dobro pripravljen posvet in delavnice, najlepša hvala. Želim vam vse dobro in veliko delovnega elana še naprej!:)

Dragoceni napotki za delo koordinatorja v organizaciji, poznavanje področij dela drugih organizacij in možnost povezovanja.

- Prejela sem koristne informacije o Zakonu o prostovoljstvu in nove izkušnje.

 

Z obiskom smo želeli prispevati k usposobljenosti in krepitvi  prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom v Posavski regiji in spodbuditi povezovanje med njimi, povezovanje z drugimi nevladnimi organizacijami, predstavniki lokalnih skupnosti in regionalnega stičišča. Organizacijam smo ponudili tudi svetovanje na področju prostovoljstva in promocije kakovostnega prostovoljstva. Regijskega srečanja se je udeležilo 19 predstavnikov prostovoljskih organizacij, organizacij s prostovoljskim programom in občine.

 

Regijskega obiska so se udeležili:
CSD Posavja, enota Sevnica

Dom upokojencev in oskrbovancev Impoljca Sevnica

Društvo upokojencev Tržišče

Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica

Ljudska univerza Krško

Občina Sevnica

Območno združenje Rdečega križa Sevnica

Strokovno izobraževalni center Brežice

Zavod Dobra družba

Zveza prijateljev mladine Krško

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki