PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    
VSESLOVENSKI INKLUZIJSKI POHOD NA GOBAVICO

VSESLOVENSKI INKLUZIJSKI POHOD NA GOBAVICO

10.06.2019 

 

pin_pzs_gobavica_2019_42

 

6. junija 2019 se je 273 planincev starih od 3 do 80 let, peš in z invalidskimi vozički podalo na mengeško kočo na Gobavici. Na kočo so se povzpeli iz dveh smeri, s pomočjo 60 prostovoljcev iz “P Automobil Import d.o.o. /C Automobil Import d.o.o.” kot sodelovanje korporativnega prostovoljstva med gospodarstvom in nevladniki. Bili so iz cele Slovenije in dokazali, da skupaj zmoremo. Pohod je tudi del Tedna vseživljenjskega učenja.

 

Po kislem maju je vreme postreglo s soncem in rahlim vetričem, da jim ni bilo prevroče. Na kočo so se podali iz dveh smeri. Posnetek je dosegljiv tukaj.

 

Harmonija Mengeš - Gobavica (mengeška koča) - 129 pohodnikov, 21 oseb na invalidskih vozičkih, 1 električni voziček, in dojenček, ki je s pomočjo mamice prispel na vrh in je že začel nabirati planinske izkušnje. Kočo so osvajali vsak na svoj način in v svojem tempu. Invalidske vozičke so s pomočjo vlečnih trakov vlekli dva ali pa trije, vsak je našel svoj slog.

 

Šinkov Turn - Gobavica (mengeška koča)  - 121 pohodnikov je začelo pot ob bajerju in po markirani planinski poti so v dobri uri prispeli na Gobavico, kjer jih je čakal zaslužen planinski čaj.

 

Vzpon na kočo razen sprostilne hoje ponuja tudi druženje, pogovor, naravo, razglede, ptičje ščebetanje. Klepet je vpletel tudi obujanje spominov iz prejšnjih skupnih podvigov.

 

Raziskali so okolico koče in našli manjši živalski vrt. Konje, koze, kure, petelina, osla, purana ... in glavna atrakcija je bil vietnamski pujsek.

 

Pohod je premik iz cone udobja v cono spoznavanja, razumevanja, sprejemanja in inkluzije. Vsem je postregel s kopico novih spoznanj o pohodnikih in o nas samih. Stopili so korak naprej v vseživljenjskem učenju. Kot je pohodnik rekel: "Takšen inkluzijski pohod nas spomni, kaj je pomembno v življenju."

 

Inkluzijski pohod je nekaj posebnega, saj s pisano inkluzijsko skupino zaobjamemo polnost doživljanja. Primaknemo noto k notranji povezanosti, k stiku samih s seboj. Inkluzija povezuje družbo kot celoto, vse posameznike, ki so različni po zmožnostih, drugačni po načinu premikanja in enaki z željo, da osvojijo cilj. S spoznavanjem drugih bolje spoznavamo sebe. Invalidi/OPP zmorejo veliko in dokazali so, da so edine prepreke v naših glavah. Lahko premikajo meje, meje možnega. Moramo jim samo dovoliti, jih podpreti in jim pustiti, da nam pokažejo, da zmorejo.

 

S pripravljenim podpornim okoljem invalidi/OPP lahko doživijo naravo, gore in utrip planinstva. S soustvarjanjem inovativno pristopamo k odpiranju vrat razumevanja drugačnosti in različnosti. Stojimo za idejo, da lahko vsak prispeva svoj delček k raznolikosti in pestrosti pohodništva.

 

Že drugič so se jim na vseslovnskem inkluzijskem pohodu pridružili tudi zaposleni “P Automobil Import d.o.o. /C Automobil Import d.o.o.”. Zahvaljujemo se jim za pomoč pri vzponu in spustu, družbi pri malici in njihovem dokazilu, da so družbeno odgovorna organizacija, ki je lahko vzor marsikateri organizaciji v gospodarstvu in negospodarstvu.

 

Iz odbora Pin/OPP so bili na pohodu štirje člani in strokovni sodelavec Damjan. Strokovno so nas podprli tudi vodniki iz Planinskega društva Janez Trdina Mengeš. Zahvaljujemo se za podporo pri izpeljavi inkluzijskega pohoda.

 

Po zasluženem počitku, okusni malici, čaju in druženju so se vsi skupaj odpravili v dolino. Skupaj so bili še daljša “kolona” kot prej, ko so se povzpeli vsak iz svoje strani. Ob slovesu so si obljubili, da se kmalu vidijo na planinskih poteh.

 

Spuščamo se novim dogodivščinam naproti in poletnim potepanjem. Seveda pa ni manjkalo  vprašanje: ”Kdaj gremo spet?” Naslednje leto bomo spet v tako velikem številu in pisani zasedbi osvojili nov cilj.

 

Pridružite se nam na inkluzijskem pohodu na Zelenico, 22. junija 2019. Stran dogodka je dosegljiva tukaj.

Veseli bomo vašega obiska na akciji Stopiva skupaj, osvojimo vrh in Gluhi strežejo v planinskih kočah.

 

Planinstvo za vse (Marjeta, Jurček)

Gluhi strežejo v planinskih kočah Stopiva skupaj, osvojimo vrh Planinarenje i penjanje za sve Očistimo naše gore Planinska Zveza Slovenije Spletna TV Šport invalidov Zveza Sožitje Zveza Sonček



Avtor:

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:



KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h




Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki