PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

Prostovoljstvo v vzgoji in izobraževanju

Prostovoljstvo je odlična priložnost za osebnostni in socialni razvoj otrok in mladostnikov, zato ga mnoge šole, vrtci in dijaški domovi uspešno vključujejo v svoj način dela. Prostovoljstvo otrok in mladih ima pozitivni učinek tako na mlade prostovoljce kot njihove uporabnike, kot tudi na medsebojne odnose v razredih, na šolah. Zato Slovenska filantropija informira, svetuje in povezuje posameznike, prostovoljske organizacije in šole z vzpostavljanjem različnih oblik sodelovanja povsod, kjer se pokaže interes.


Prostovoljstvo v šolah spodbuja tudi Zakon o prostovoljstvu, kjer je v 35. členu zapisano, da se »prostovoljstvo kot družbeno vrednoto vključuje v vzgojno-izobraževalni sistem na podlagi meril in kriterijev, ki jih določajo predpisi na področju vzgoje in izobraževanja«.


Slovenska filantropija že mnogo let sodeluje s šolami v različnih programih in projektih za pomoč pri vzpostavitvi in razvoju prostovoljstva na šolah:


  1. Individualno, prilagojeno posamezni vzgojno-izobraževalni enoti, svetujemo in pomagamo pri vzpostavljanju prostovoljstva v vzgoji in izobraževanju.
  2. Izvajamo delavnice za mlade prostovoljce, kjer učencem pomagamo razumeti pomen in vrednost prostovoljstva ter jih pripravimo na posebnosti, ki jih čakajo pri prostovoljenju.
  3. Izvajamo usposabljanja za mentorje in koordinatorje, posebej prilagojena za pedagoške programe (v šolskem letu 2020/21 bomo preko Katisa izvedli izobraževanje Mentorstvo prostovoljcem v vzgoji in izobraževanju).
  4. Spodbujamo šole pri sodelovanju v natečaju Junaki našega časa, ki je namenjen razvoju prostovoljstva otrok in mladih na šolah in dijaških domovih.
  5. Promoviramo in spodbujamo članstvo in delovanje v Slovenski mreži prostovoljskih organizacij.
  6. Pripravimo predavanje oz. strokovni prispevek na izobraževalnem dogodku (pedagoški konferenci) na temo migracij, prostovoljstva ali komunikacije
  7. Svetujemo in pomagamo pri vključevanju migrantov in beguncev v vzgojno-izobraževalni zavod in kako se soočati z nestrpnostjo.


Šole, ki razvijajo prostovoljstvo, spodbujamo, da se aktivno vključujejo pri prostovoljskih projektih, kot sta Veseli dan prostovoljstva in Dan za spremembe, ki je doslej povezal že veliko šol in drugih organizacij v lokalnih okoljih. Učenci osnovnih in srednjih šol sodelujejo tudi v nacionalnih prostovoljskih promocijskih akcijah, na nagradnih natečajih prostovoljstva, prispevajo prostovoljske zgodbe in fotografske utrinke s prostovoljskih akcij ter izvajajo svoje prostovoljske dogodke, prireditve.


Ljubezen, spoštovanje, medsebojno razumevanje in zaupanje so prav gotovo vrednote, ki v današnjem času veliko pomenijo. Prav to pa je bilo tisto ključno vodilo, da sem se tudi sama že pred skoraj dvema desetletjema odločila, da na naši šoli med učenci zaživi tudi prostovoljsko delo. Skupina prostovoljcev tako s svojim pridnim delom še enkrat več dokazuje, da so vrednote kot so prijateljstvo, poštenost, ljubezen, spoštovanje, prijaznost, v življenju ključnega pomena. Ponosna sem na učence, ki si s svojim humanim odnosom do soljudi privzgajajo čut in skrb za bližnjega. Suzana Farič, OŠ Kuzma


S pomočjo prostovoljskih organizacij po vsej Sloveniji dvakrat letno pripravimo Katalog prostovoljskih aktivnosti za mlade (eden za čas poletnih počitnic in eden za šolsko leto). V njem so zbrane različne priložnosti, kjer se lahko udejstvujejo mladi, ki se želijo vključiti v organizirano prostovoljstvo, pridobivati izkušnje in okrepiti odgovornost.


Informacije in svetovanje, kako vzpostaviti in razvijati prostovoljstvo v vzgoji in izobraževanju:

Andreja Hleb, 01 433 40 24, andreja.hleb@filantropija.org.
Foto: arhiv Slovenske filantropije

Delavnica o medkulturnosti, migracijah in prostovoljstvu

delavnica za učence in dijake


Omogočite vašim učencem srečanje z beguncem iz Sirije in voden ter odprt pogovor o medkulturnosti, migracijah in prostovoljstvu.


Delavnica je namenjena učencem in dijakom, ki želijo izvedeti več o migracijah, medkulturnosti ter solidarnosti. Na delavnici predstavljamo vzroke za migracije in načine uspešne integracije. Skupaj z udeleženci raziskujemo načine, kako lahko sami pomagamo ljudem, ki so prišli iz drugih kultur. Odpremo prostor za vprašanja okoli medijsko izpostavljenih vidikov, ki zbujajo dvome in strah pred begunci. Delavnica je primerna tudi za razrede, kjer se med učenci in učitelji pojavlja z nestrpnost do beguncev.


Trajanje: 2 pedagoški uri

Velikost skupine: do 16 udeležencev

Izvajalca: 2 osebi, ena z izkušnjo begunstva.

Cena delavnice: 96€ + potni stroški iz Maribora

Kontaktna oseba: Urška Živkovič, urska.zivkovic@filantropija.org


Radi bi se vam zahvalili za odlično izvedbo delavnice, ki ste jo imeli na naši šoli. Odzivi učenci so bili zelo pozitivni in želijo si še takšnih vsebin.

OŠ Prevalje

PRIJAVA NA ENOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h


Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2021 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki