PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

14. Slovenski kongres prostovoljstva

V torek, 5. decembra 2023, smo uspešno izvedli 14. Slovenski kongres prostovoljstva. Dogodka v Hotelu Union v Ljubljani se je udeležilo več kot 100 gostov. Osrednja tema kongresa je bila vizija prostovoljstva v Sloveniji.

Uvodni nagovori

 

IMG_0428
Franc Zlatar, direktor Slovenske filantropije:
"Živimo v času individualizma, ko sta v ospredju tekmovalnost in uspeh ter v času, ko si krize sledijo ena za drugo. Prostovoljstvo in solidarnost sta v takšnih okoliščinah izjemnega pomena. /.../ Živimo tudi v času velikih družbenih sprememb, ko številni sistemi, ki so v preteklosti skrbeli za družbo blaginje, odpovedujejo. V takšnih okoliščinah je tako še pomembneje razmišljati o vizijah razvoja prostovoljstva in solidarnosti."

 

IMG_0447

Anica Mikuš Kos, predsednica Slovenske filantropije:
"Nikoli nismo iz utvare vsemogočnosti človeka. Iz obetov tehničnega razvoja in digitalizacije smo zdrsnili v razočaranje, v občutek da smo bili prevarani, da se stvari ne dogajajo tako, kot smo si predstavljali, da gredo stvari navzdol. /.../ Institucije, ki smo jih zelo skrbno gradili, ne izvajajo svoje naloge in so neučinkovite. Združeni narodi ne morejo preprečiti vojn in podnebnih sprememb. Za prihodnost moramo najti pot. /.../ Šli smo predaleč pri čaščenju posameznika. Družbene vrednoste in filozifijo bo treba preusmeriti v 'mi' filozofijo, še posebej pri mladih spodbuditi emaptijo in človečnost ter se usmeriti nazaj k človečnosti. Gre za oživljanje vrednot in prakse človečnosti."

 

George Thomson, podpredsednik Centra za evropsko prostovoljstvo:
"Navdušen sem nad slovensko jedjo jota, ki sem jo imel priložnost pokusiti. Njen okus me spominja na izkušnjo prostovoljstva, saj je hkrati sladka, kisla in slana (angl. salty, op. a.)."

 

Predstavitve dobrih praks

Tus

Primer dobre prakse ravnanja s prostovoljci v športu
Martin Tuš, OFEM 2023 – Olimpijski komite – OFEM (Olimpijski festival evropske mladine).

 

IMG_0495

Prostovoljstvo brez ovir z inPlaninci
Jurček Nowakk in Marjeta Čič, InPLANINEC.

 

IMG_0518

5 korakov usposabljanja prostovoljcev, da lahko podpirajo mlade na poti odraščanja.
Pia Oražem, Hana Markočič, CPM (Center za pomoč mladim).

 

IMG_0523
Prostovoljstvo kot način skupnostne oskrbe starejših
Katarina Rotar, Vez(enine) skupnosti – odprimo prostore, povežimo skupnost! (Slovenska filantropija, IŠSP – Inštitut za študije stanovanj in prostora, Skupnost socialnih zavodov Slovenije).IMG_0531

Izzivi izobraževanja in usposabljanja koordinatorjev prostovoljstva: izsledki projekta Evi-Dems
prof. dr. Tomaž Deželan (odsoten), dr. Karolina Babič

 

Maja

Povezani v prostovoljstvu – digitalna transformacija prostovoljskih organizacij
Maja Skutnik, Povezani v prostovoljstvu (Slovenska filantropija, Pekarna Magdalenske mreže, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto).

 

IMG_0438

Evropski načrt za razvoj prostovoljstva do leta 2030 (BEV) 
George Thomson, podpredsednik CEV
Ključni poudarki: Prostovoljci imajo pomembne vloge pri vzpostavljanju medosebnih odnosov, preoblikovanju družbe, socialni koheziji in uresničevanju evropskih vrednot. Glavni cilji strategije so zagotavljati samostojno in vključujoče angažiranje prostovoljcev, pridobivanje novih prostovoljcev, opolnomočenje za boj proti diskriminaciji in marginalizaciji, zagotavljanej boljšega ravnovesja med povpraševanjem in ponudbo prostovoljskega dela ter zagotavljanje varnosti za prostovoljske organizacije.

 

Strategija

Strategija razvoja prostovoljstva 2024-2029
Vlada Republike Slovenija pripravlja Strategijo razvoja prostovljstva za obdobje 2024 - 2029, ki bo skupaj s Strategijo razvoja nevladnih organizacij nadomestila obstoječo Strategijo razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva 2018 - 2023. Njen namen je prepoznati, podpreti in posdbujati edinstveno vrednost in prispevek prostovoljcev k naši družbi.

 

Udeleženci kongresa so na kongresu razpravljali o 13 prednostnih področjih, ki jih predvideva osnutek strategije:
1.) Pravni in politični okvir
2.) Čezsektorsko in medresorsko naslavljanje ter vključevanje prostovoljstva
3.) Stabilno in trajno okolje za prostovoljstvo
4.) Spodbujanje in promocija prostovoljstva
5.) Izobraževanje prostovoljcev
6.) Podpora kakavostnemu mentorstvu/koordiniranju prostovoljcev_k
7.) Vključitev prostovoljstva v sistem vzgoje in izobraževanja
8.) Podpora vključujočemu prostovoljstvu in socialna aktivacija
9.) Priznavanje s prostovoljstvom pridobljenih komeptenc in znanj
10.) Merjenje učinkov in raziskave
11.) Regionalno povezovanje in podpora občin
12.) Povezovanje prostovoljstva z gospodarstvom
13.) Mednarodno sodelovanje

 

Okrogla_miza

Prostovoljstvo v kriznih razmerah
Na okrogli mizi so sodelujoči govorili o prostovoljstvu v kriznih razmerah, kot so bile nedavne uničujoče poplave v Sloveniji. Z moderatorko Tjašo Arko so razpravljali Tina Velišček (vodja terenskega odziva, Slovenska filantropija), Katja Kotnik (predsednica društva, Humanitarno društvo ADRA Slovenia), Mateja Kunc (Mestna občina Ljubljana, Oddelek za zaščito in reševanje), Rok Pandel (načelnik Zveze tabornikov Slovenije in vodja odziva tabornikov na poplave), Romana Lesjak (županja Občine Črna na Koroškem), Cvetka Tomin (generalna sekretarka RKS, Rdeči križ Slovenija) in Peter Tomažič (generalni tajnik Slovenske karitas).

 

Glavni poudarki okrogle mize:
V Črni na Koroškem so prostovoljci opravili več kot polovico vsega dela.
Koordinacija, komunikacija in sodelovanje so izjemnega pomena, da "ne delamo na terenu več škode kot koristi".
Val entuziazma prostovoljcev ne traja večno.
V Sloveniji potrebujemo boljši način načrtovanja sistema odzivanja, ki se mora vzpostavljati v "času miru".

 

Delavnica

Delavnica Pripovedovanje prostovoljskih zgodb

Sočasno z okrogli mizo je za mentorje in organizatorje prostovoljskega dela potekala tudi delavnica Pripovedovanje prostovoljskih zgodb v izvedbi Georgea Thomsona, ki je profesionalni zgodbar in se že dolga leta ukvarja s prostovoljstvom ter je letos zagnal tudi podkast Obrazi in glasovi prostovoljcev.

 

Sabrina

Etična komisija organiziranega prostovoljstva
Na kongresu so udeleženci izbrali tudi nove člane Etične komisije organiziranega prostovoljstva, ki se po smernicah etičnega kodeksa ukvarja z etičnimi dilemami prostovoljskih organizacij, prostovoljcev in uporabnikov. Aktualna predsednica Sabrina Lever je predstavila delo komisije v zadnjem mandatu. Nova sestava Etične komisije za mandat 2023 - 2027: Romana Adam, Iris Furlan, Milena Gradišar, Tadej Kobal, Ivan Kramberger, Tjaša Penev, Klas Preželj.

 

Kongres smo zaključili s prijetno pogostitvijo. Upamo, da se znova vidimo prihodnje leto! 

Krof

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki