PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

10. Slovenski kongres prostovoljstva

Slovenska filantropija je 10. Slovenski kongres prostovoljstva organizirala 27. novembra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Kongres prostovoljstva kot največji strokovni dogodek s področja prostovoljstva Slovenska filantropija organizira vse od leta 1996 vsaki dve leti, letos zaradi angažiranosti pri reševanju begunske krize le kot enodneven dogodek. Tematsko smo se posvetili soustvarjanju strategije razvoja prostovoljstva.

 

Anica Mikuš Kos, predsednica Slovenske filantropije, je spomnila, da sicer jubilejni dogodek obeležujemo bolj skromno, »saj smo nevladne organizacije, ki delujemo na področju humanitarnega prostovoljstva, toliko zaposlene z organiziranjem prostovoljskega dela za pomoč beguncem, da nam je ostalo manj časa in energij za priredbo kongresa in udeležbo na kongresu. Moje globoko spoštovanje vsem prostovoljcem in še posebej tem, ki delajo v centrih za begunce, ob vlakih in avtobusih, povsod, kjer so begunci. V imenu našega Kongresa in Slovenske filantropije bi jim želela izraziti priznanje in spoštovanje za to, da delujejo kot ambasadorji človečnosti v naši državi in za to, kar dajejo ljudem, ki so se znašli v teh čudnih časih pri nas.« Več

 

Kongres je letos potekal v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo, ki je odgovorno za pripravo strategije razvoja prostovoljstva. Pridružil se nam je državni sekretar Janko Burgar, ki podpira odprto komunikacijo med vsem vpletenimi v procesu, predvsem pa poziva k odgovornemu uresničevanju strategije.

 

Častni pokrovitelj kongresa je bil ponovno predsednik države gospod Borut Pahor. Pozdravil je udeležence kongresa in se njim kot tudi vsem prostovoljcem v državi zahvalil za vse, kar počnejo v dobrobit naše družbe. Strategijo pa je na pot pospremil z razmišljanjem, da le-ta mora biti dogovor med vsemi deležniki, kako in ob kakšnih pogojih države gre prostovoljstvo naprej.

 

Trije strokovnjaki so nas uvodoma popeljali v razmišljanje o tem, zakaj je potrebno oz. dobro razvijati in spodbujati prostovoljstvo med otroki, med mladimi in starejšimi.

dr. Kristijan Musek Lešnik – predstavitev (Prostovoljstvo krepi imunski sistem in ščiti pred sebičnostjo in apatijo)

dr. Mirjana Ule – predstavitev (Prostovoljstvo pomembno za socializacijo, krepitev solidarnosti, empatijo … Za mlade ima najbolj ugodne socialne učinke delo z vrstniki, starejšimi, marginalnimi skupinami)

Anka Ostrman (starejši v prostovoljstvo, ker bi radi pomagali, lahko koristno in zanimivo preživljajo prosti čas, si širijo socialno mrežo, pridobivajo nova znanja in veščine ter pričakujejo, da bodo pomoč dobili tudi sami, ko jo bodo potrebovali)

 

Za Marka Paunovića iz Evropskega prostovoljskega centra (CEV) so prostovoljci kot vetrnice, največji obnovljivi vir energije, vendar pa vetrnice niso celovita rešitev – prav tako niso prostovoljci. Predstavitev

 

V pripravo strategije razvoja prostovoljstva so se vključili vsi udeleženci kongresa in sodelovali v različnih tematskih skupinah: prostovoljstvo v vzgoji in izobraževanju, prostovoljstvo na področju sociale, prostovoljstvo brezposelnih in kot ukrep socialne aktivacije, prostovoljstvo med mladimi, prostovoljstvo med starejšimi, prostovoljstvo v zdravstvu. Zaključki skupin

 

Na kongresu je bila izvoljena tudi nova 7-članska Etična komisija organiziranega prostovoljstva, ki bo naslednja štiri leta skrbela za uveljavljanje etičnih načel in etično delovanje vseh, tako prostovoljcev kot prostovoljskih organizacij. 

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki