PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

Regijski obisk Slovenske filantropije v Murski Soboti, 16. in 17. marec 2023

Slovenska filantropija je v okviru programa Slovenska mreža prostovoljskih organizacij in v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota izvedla regijski obisk Pomurske regije, da bi še dodatno okrepila sodelovanje s prostovoljskimi organizacijami, jih informirala o novostih in prispevala k razvoju prostovoljstva.

 

Obisk se je začel s sestankom pri županu, gospodu Damjanu Anželju, na katerem je predstavil spodbujanje prostovoljstva v občini in vizijo za naprej. Občina Murska Sobota je ena izmed treh občin Pomurske regije, ki je prejemnica naziva Prostovoljstvu prijazna občina (naziv imata še občini Gornja Radgona in Velika Polana). Prejema ga za podpiranje razvoja prostovoljstva in prostovoljskih organizacij, aktivno sodelovanje pri večjih nacionalnih prostovoljskih akcijah in izvedbo tradicionalne prireditve Naj prostovoljec. Izzivi, ki še ostajajo (kar je pokazala tudi razprava na posvetu), pa so predvsem nefinanciranje medgeneracijskih centrov s strani države, česar občina ne more nadomestiti in spodbujanje prostovoljstva med mladimi.

 

Z obiskom smo želeli prispevati k usposobljenosti in krepitvi  prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom v Pomurski regiji in spodbuditi povezovanje med njimi, povezovanje z drugimi nevladnimi organizacijami, predstavniki lokalnih skupnosti in regionalnega stičišča. Organizacijam smo ponudili tudi svetovanje na področju prostovoljstva in promocije kakovostnega prostovoljstva. Regijskega srečanja se je udeležilo 14 predstavnikov prostovoljskih organizacij, organizacij s prostovoljskim programom in občine.

 

slika1

 

Na posvetu Razvoj prostovoljstva v lokalni skupnosti in regiji, katerega namen je bil pregledati dosežke in priložnosti za razvoj na področju prostovoljstva, so sodelovale: Damjan Anželj (Mestna občina Murska Sobota), Franci Zlatar (Slovenska filantropija), Kristijan Šadl (Regionalno stičišče NVO Pomurja, Lokalna razvojna fundacija za Pomurje), Vijola Bertalanič (Pomurska pokrajinska zveza društev upokojencev Murska Sobota) in Suzana Farič (Osnovna šola Kuzma). Pogovor je moderirala Sabrina Lever, Slovenska filantropija. 

 

Iz Skupnega poročila o prostovoljstvu v RS za leto 2021 je Pomurska regija sedma regija v državi po številu prostovoljcev v letu 2021, druga po povprečnem številu prostovoljskih ur na prostovoljca, prva po številu prostovoljskih ur, četrta po številu prostovoljskih organizacij, ki so vpisane v Vpisnik prostovoljskih organizacij na AJPES in osma po vpisanih organizacijah s prostovoljskim programom (javnih zavodih).

 

Delavnica Zakon o prostovoljstvu in Strategija razvoja prostovoljstva je bila izvedena z namenom krepitve zagovorniške in strokovne usposobljenosti lokalnih prostovoljskih organizacij in organizacij  s prostovoljskim programom. Delavnice se je udeležilo 7 predstavnikov prostovoljskih organizacij in organizacij  s prostovoljskim programom ter občine.

 

Na delavnici  so  bile  predstavljene  informacije,  ki  so  potrebne  za  dobro  in  lažjo  organizacijo prostovoljstva: splošna določila zakona, sklepanje dogovorov s prostovoljci, vodenje evidenc in oddaja letnih poročil o prostovoljstvu, vračanje stroškov prostovoljcem, zavarovanje prostovoljcev, pridobivanje novih prostovoljcev, vpis v vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, vrednotenje prostovoljstva. Predstavili smo brezplačni program za vodenje evidenc prostovoljcev in opravljenih prostovoljskih ur, dostopen za članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Udeleženci so imeli možnost individualnih svetovalnih pogovorov, na katerih so lahko dobili odgovore na konkretna vprašanja v zvezi z Zakonom o prostovoljstvu in organiziranjem prostovoljstva v njihovih organizacijah.

 

Regijski obisk se je zaključil z izvedbo mini usposabljanja Pridobivanje prostovoljcev in promocija prostovoljstva.

 

slika2 

Odzivi udeležencev:

- Dobri odgovori na zastavljena vprašanja, konstruktivna razprava, izkušnje drugih uporabne za nas.

- Super, uporabne informacije, lepo ste/smo povezali določila ZProst s primeri iz prakse.

- Pridobila sem veliko koristnih informacij, ki jih bom z veseljem podala naprej in uporabila pri svojem delu.

- Sem dobil polno zelo uporabnih informacij, ampak ker smo na začetku organiziranja prostovoljstva jih je bilo veliko v tako kratkem času. Hvala za vse.

- Delavnica je bila zelo všeč, dobila sem dosti znanj o prostovoljskem delu.

- Bilo je veliko povedanega. Bomo se držali nasvetov. Hvala!

 

Medijske objave:

https://www.pomurec.com/vsebina/71863/FOTO_in_VIDEO__Za_prostovoljstvo_ne_potrebujes_veliko_casa

 

https://sobotainfo.com/novica/lokalno/solidarnost-kot-lepilo-nase-druzbe-regijski-obisk-ki-zdruzil-pomurske-prostovoljske

 

Regijskega obiska so se udeležili:
Društvo Bumerang sreče

Hiša Sadeži družbe Murska Sobota

Lokalna razvojna fundacija za Pomurje, Regionalno stičišče NVO Pomurja

Mestna občina Murska sobota

Namiznoteniški klub Sobota, Murska Sobota

Občina Gornji Petrovci

Osnovna šola Kuzma

Ozara Slovenija, Pisarna za informiranje in svetovanje, Ljutomer

Pomurska pokrajinska zveza društev upokojencev Murska Sobota

Splošna bolnišnica Murska Sobota

Zavod za pomoč družini na domu VITICA, Gornja Radgona, so.p

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki