PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

Regijski obisk Slovenske filantropije v Mariboru, 20. in 21. marec 2024

 

Slovenska filantropija je v okviru programa Slovenska mreža prostovoljskih organizacij in v sodelovanju z Občino Maribor izvedla regijski obisk Podravske regije, da bi še dodatno okrepila sodelovanje z lokalnimi in regionalnimi prostovoljskimi organizacijami, jih informirala o novostih, prispevala k razvoju prostovoljstva ter se seznanila s stanjem na terenu.

 

posvet_2

 

Obisk se je začel s posvetom v prostorih Občine Maribor, v Dvorani generala Rudolfa Maistra, kjer nas je nagovoril tudi župan Saša Arsenovič. Uvodoma so bile predstavljene aktivnosti Slovenske filantropije in Slovenske mreže prostovoljskih organizacij, izpostavljenih pa je bilo tudi nekaj statističnih podatkov. Podravska regija je druga v državi po številu prostovoljskih organizacij in opravljenih prostovoljskih urah ter šele četrta po številu prostovoljcev. Vodja regionalnega stičišča Bojan Golčar je poudaril, da je število zaposlenih v prostovoljskih organizacijah po Sloveniji še zmeraj nizko ter da imajo občine pogosto nesorazmerna pričakovanja od društev. V razpravi so bili nato predstavljeni dosežki na področju prostovoljstva na regionalni in lokalni ravni, udeleženci posveta pa so se pogovarjali tudi o pomembnosti mentorstva v prostovoljstvu, kako spodbujati mlade za prostovoljstvo in promociji prostovoljstva. Med povabljenimi gosti je bil tudi uporabnik Doma Danice Vogrinec, g. Gradišnik, ki je navzočim predstavil delo prostovoljcev z uporabniki, denimo pevski zbor. Posvet so sklenili z diskusijo o priložnostih za nadaljnji razvoj prostovoljstva v lokalni skupnosti.

 

Na posvetu so poleg direktorja Slovenske filantropije Francija Zlatarja sodelovali tudi predstavnik mariborske občine Luka Lubi, predstavnik Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Podravje in Zavoda PIP Bojan Golčer, predstavnica Doma Danice Vogrinec Danuška Breznik, predstavnica MKC Maribor Doris Špurej in predstavnica MISC Infopeka Urška Breznik. Dogodek je moderirala Sabrina Lever iz Slovenske filantropije.

 

SF2

 

Drugi dan regijskega obiska je potekal v novih prostorih Slovenske filantropije v Mariboru na Kacovi ulici 1 in je bil posvečen usposabljanju predstavnikov organizacij na področju relevantne zakonodaje in individualnemu svetovanju na področjih organiziranja prostovoljstva, usposabljanj in iskanja novih prostovoljk in prostovoljcev. Delavnica Zakon o prostovoljstvu in Strategija razvoja prostovoljstva je bila izvedena z namenom krepitve zagovorniške in strokovne usposobljenosti lokalnih prostovoljskih organizacij in organizacij  s prostovoljskim programom. Delavnice se je udeležilo 10 predstavnikov prostovoljskih organizacij in organizacij  s prostovoljskim programom. Na delavnici  so  bile  predstavljene  informacije,  ki  so  potrebne  za  dobro  in  lažjo  organizacijo prostovoljstva: splošna določila zakona, sklepanje dogovorov s prostovoljci, vodenje evidenc in oddaja letnih poročil o prostovoljstvu, vračanje stroškov prostovoljcem, zavarovanje prostovoljcev, pridobivanje novih prostovoljcev, vpis v vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, vrednotenje prostovoljstva. Predstavili smo brezplačni program za vodenje evidenc prostovoljcev in opravljenih prostovoljskih ur, dostopen za članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Udeleženci so imeli možnost individualnih svetovalnih pogovorov, na katerih so lahko dobili odgovore na konkretna vprašanja v zvezi z Zakonom o prostovoljstvu in organiziranjem prostovoljstva v njihovih organizacijah.

 

Odzivi udeležencev:

- Pohvale organizatorju, odlično pripravljen dogodek.

- Na zelo preprost in razumljiv način razložen zakon.

- Odlično, pretok informacij, odgovori na vprašanja, priložnost izraziti dilemo – biti slišan in dobiti različne zorne kote dogovorov.

- Zelo učinkovito, ker je bila manjša skupina udeležencev.

 

 

Z obiskom smo želeli prispevati k usposobljenosti in krepitvi  prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom v Podravski regiji in spodbuditi povezovanje med njimi, povezovanje z drugimi nevladnimi organizacijami, predstavniki lokalnih skupnosti in regionalnega stičišča. Organizacijam smo ponudili tudi svetovanje na področju prostovoljstva in promocije kakovostnega prostovoljstva. Regijskega srečanja se je udeležilo skupno 25 udeležencev. 

 

Regijskega obiska so se udeležili:
Dom Danice Vogrinec

Dom upokojencev Ptuj

Dom upokojencev Ptuj – enota Juršinci

Evropski kulturni in tehnološki center Maribor

Hiša! Društvo za ljudi in prostore

KCO Palček, CSD Maribor

Mestna občina Maribor

MISC Infopeka

MKC Maribor

Pekarna magdalenske mreže

Policijska uprava Maribor

Slovenska filantropija

U3ŽO

Zavod EUROSAR Maribor

Zavod igrišče Maribor

Zavod PIP – Pravni in informacijski center Maribor - Regionalno stičišče nevladnih organizacij Podravja

Zavod RAST Ruše

ZPM MB

ZUDV Dornava

 

 

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki