PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

Kampanja Dobra dela ...

Leto 2011 je bilo Evropsko leto prostovoljstva, zato smo na Slovenski filantropiji pripravili kampanjo, s katero želimo dvigniti zavedanje o vzajemni koristnosti prostovoljstva in spodbuditi k prostovoljskemu udejstvovanju. Osnovna ideja, okoli katere smo zasnovali materiale za kampanjo ob za nas tako pomembnem letu, se glasi "Dobra dela ne potrebujejo reklame, dobra dela potrebujejo vas."

 

Intervju s snovalci kampanje Smetnjak

1. Za Slovensko filantropijo ste v evropskem letu prostovoljstva pripravili posebno promocijsko kampanjo. Kaj so bila glavna vprašanja, ki so se vam porajala ob njenem snovanju?

Naše osnovno vprašanje je bilo: kaj če bi iz pomoči drugemu, iz ljubezni do drugega naredili nekaj, kar je treba skrivati, nekaj kar, če je razkrito, postane škandal? Priznamo, da smo s tem le nekoliko izostrili tisto, kar se nam kaže kot povsem realna tendenca družbe oziroma nje izginjanja.


2. Kako ste prišli do slogana in zakaj se vam je zdel le-ta najbolj prepričljiv?

Eden glavnih poudarkov prostovoljstvo.org je razviti drugačno obliko življenja od tiste, ki jo od nas terja red stvari. V razmerah absolutne reklame smo hoteli pokazati, da obstaja še kaj drugega kot reklama. Da smo pri tem neizogibno zašli v protislovje, je bil kritični moment, za katerega si želimo, da bi bil začetek spremembe in ne nadaljevanje istega.


3. V okviru kampanje so bili pripravljeni viralni videi. So se znani posamezniki hitro/brez prepričevanja odločili za sodelovanje in podporo prostovoljstvu?

Če nas sprašujete, ali so se obnašali zvezdniško, potem vam lahko povemo, da ni noben izmed njih pretiraval, nekateri pa niti najmanj.


4. So bili odzivi javnosti pričakovani?

Z viralnimi videi smo hoteli povzročiti nekakšno nelagodje, torej navdušenja tako ali tako nismo iskali. Razveselili so nas tisti odzivi, ki so znali videti in brati onkraj tabloidne oblike. Slišali smo tudi, da je poslušalce radijskih postaj presunilo skoraj neznosno dolgih 10 sekund tišine, ki smo jih z našim oglasom zavrtali v osrčje permanentnega hrupa. Najbolj nas je presenetilo zares minimalno izkoriščanje maksimalne bele površine na obcestnih plakatih. Očitno je v grafitarjih precej prostovoljskih vzgibov.


5. Kaj so prednosti dela z nevladno organizacijo in katere so slabosti takšnega sodelovanja?

Še vedno se čudimo, kako gladko so šle skozi tako naše ideje kot izvedbe.


6. Ste tudi sami prostovoljec oziroma (bo)ste to poslali?

V duhu kampanje vam ne moremo zaupati, ali smo ali nismo. Prostovoljstvo terja skrivno delovanje, konec koncev gre za odporniško gibanje.


Pa kaj je s tem prostovoljstvom?

S prostovoljci (Miho Šaleharjem, Markom Crnkovičem, Dejanom Zavcem, Alenko Godec in Tjašo Železnik) so nastali posebni video prispevki, ki si jih lahko ogledate spodaj:


https://www.youtube.com/watch?v=VbsXwFZa8QA


Očitno ni druge poti. Če želite spoznati svet prostovoljstva, morate vstopiti vanj. Evropsko leto prostovoljstva je pravi čas za to. Pridružite se, saj dobra dela potrebujejo vas.

Prisluhnite tudi radijskemu oglasu, v katerem je prostovoljno sodeloval Jure Longyka.


Kampanjo Dobra dela ne potrebujejo reklame. Dobra dela potrebujejo vas. so zasnovali Smetnjak.

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki