PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

Kot zagotovo veste, bodo v nedeljo, 24. aprila 2022, potekale volitve devetega sklica Državnega zbora Republike Slovenije. Med strankami, ki bodo nastopile na volitvah, smo preverjali stališča do dveh za prostovoljstvo pomembnih vprašanj, ki so ju izpostavili tudi udeleženci 13. Slovenskega kongresa prostovoljstva. Posredujemo vzpodbudne odgovore vseh, ki so se na našo pobudo odzvali.

 

Ob tem naj povemo, da v letih 2020, 2021 in doslej tudi še v 2022 razpis za mentorje prostovoljstva ni bil objavljen, čeprav je bila ob sprejetju Strategije razvoja NVO in prostovoljstva do leta 2023 planirana taka podpora prostovoljskim organizacijam. Čeprav smo vsako leto spraševali, ali razpis bo in kdaj, odgovora nismo dobili. Zato nas še tem bolj veselijo spodnji odgovori. Poleg tega se je prvič, odkar zbiramo podatke, zgodilo, da Skupno poročilo o prostovoljstvu v RS (tokrat že deseto, za leto 2020) na Vladi RS še vedno ni bilo potrjeno, pa čeprav ga je Ministrstvo za javno upravo pravočasno pripravilo.

 

Tudi drugo vprašanje je izjemno pomembno za promocijo prostovoljstva med mladimi in za vzgojo v solidarnost. Prostovoljstvo v okviru šol je za zdaj večinoma odvisno od dobre volje vodstva šol in predvsem velike predanosti mentoric in mentorjev delu z mladimi prostovoljkami in prostovoljci. Sistemska umestitev prostovoljstva v sistem vzgoje in izobraževanja bo šolam omogočila sistematično vzgojo za solidarnost z vzpodbujanjem mladih v prostovoljske aktivnosti znotraj šole ali v širši skupnosti.

 

Prihodnost podpore prostovoljskim organizacijam in kakovostno delovanje prostovoljcev v Sloveniji odvisna od vseh nas, zato je zelo pomembno, da na volitvah 24. aprila oddamo svoj glas. Ob tem tudi spodbuda, da k temu spodbudite tudi svoje prostovoljce in prostovoljke. Mi si bomo za zagovorništvo prostovoljstva prizadevali tudi po volitvah, tudi tako, da  bomo spremljali uresničevanje spodnjih obljub.

 

Za preverjanje dodatnih 138 stališč oz. zahtev, ki jih je pripravila inciativa Glas ljudstva, in so vam lahko v pomoč pri odločanju, svetujemo Volitvomat.

 

Infografika

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki