PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

Regijski obisk Slovenske filantropije v Kopru, 16. in 17. junij 2022

Slovenska filantropija je v okviru programa Slovenska mreža prostovoljskih organizacij izvedla regijski obisk Obalno-kraške regije, da bi še dodatno okrepila sodelovanje s prostovoljskimi organizacijami, jih informirala o novostih in prispevala k razvoju prostovoljstva.

 

20220616_162028

Na posvetu Razvoj prostovoljstva v lokalni skupnosti in regiji, katerega namen je bil pregledati dosežke in priložnosti za razvoj na področju prostovoljstva, so sodelovale: Olga Franca, podžupanja Mestne občine Koper, Nina Lukashevich, Slovenska filantropija, Jasna Ratoša, predstavnica Regionalnega stičišča NVO Istre in Krasa ISKRA in Pavla Brec, Istrska območna Karitas. Pogovor je moderirala Sabrina Lever, Slovenska filantropija. 

 

Iz Skupnega poročila o prostovoljstvu v RS za leto 2020 je Obalno-kraška regija šesta regija v državi po številu prostovoljcev (6.028), sedma po številu prostovoljskih organizacij (74) in deveta po številu opravljenih prostovoljskih ur (136.313). V Mestni občini Koper, ki je letos prvič prejela naziv Prostovoljstvu prijazna občina, na zelo različnih področjih sicer deluje več kot 250 prostovoljskih organizacij iz česar je razvidno, da je za boljše podatke na državni ravni organizacije tudi v prihodnje smiselno spodbujati k večjemu vpisu v Vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom na Ajpesu. Vloga prostovoljstva v regiji je zelo pomembna, težave se pojavljajo s pridobivanjem mladih prostovoljcev, največje priložnosti za izboljšavo pa so na področjih profesionalizacije mentorjev prostovoljstva, še bolj celovite podpore prostovoljskim organizacijam in promocije solidarnosti med občani vseh starosti. V sklopu projekta Koper zdravo mesto je občina vzpostavila tudi Prostovoljsko pisarno, ki nudi podporo organizacijam pri vzpostavljanju in izvajanju prostovoljstva, prav tako pa jim omogoča tudi izobraževanja za prostovoljce in koordinatorje prostovoljstva. Prostovoljstvu prijazne občine v regiji so že več let Občina Sežana, Divača in Hrpelje-Kozina.

 

z1 

Delavnica Zakon o prostovoljstvu in Strategija razvoja prostovoljstva je bila izvedena z namenom krepitve zagovorniške in strokovne usposobljenosti lokalnih prostovoljskih organizacij in organizacij  s prostovoljskim programom. Delavnice se je udeležilo 14 predstavnikov prostovoljskih organizacij in organizacij  s prostovoljskim programom.

Na delavnici  so  bile  predstavljene  informacije,  ki  so  potrebne  za  dobro  in  lažjo  organizacijo prostovoljstva: splošna določila zakona, sklepanje dogovorov s prostovoljci, vodenje evidenc in oddaja letnih poročil o prostovoljstvu, vračanje stroškov prostovoljcem, zavarovanje prostovoljcev, pridobivanje novih prostovoljcev, vpis v vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, vrednotenje prostovoljstva. Predstavili smo brezplačni program za vodenje evidenc prostovoljcev in opravljenih prostovoljskih ur, dostopen za članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Udeleženci so imeli možnost individualnih svetovalnih pogovorov, na katerih so lahko dobili odgovore na konkretna vprašanja v zvezi z Zakonom o prostovoljstvu in organiziranjem prostovoljstva v njihovih organizacijah.

Regijski obisk se je zaključil z izvedbo mini usposabljanja Pridobivanje prostovoljcev in promocija prostovoljstva.

 

Odzivi udeležencev:

  • Zelo dobro predstavljena vsebina in podajanje. Pohvalim vse, ki so podajale informacije in razlage, za izčrpne odgovore na vprašanja. Nazorna in jasna vsa pojasnila. Tudi organizacija in prostor sta super.
  • Dobra organizacija in dobre predstavitve, precej uporabnih informacij za nas, ki smo šele na začetku.
  • Srečanje je bilo dobro organizirano. Pridobila sem veliko uporabnih informacij in dobila priložnost za mreženje.
  • Odlična delavnica, dobro vzdušje in čudovita družba, nova poznanstva. Hvala.
  • Uporabna in razumljivo predstavljena vsebina.
  • Zelo prijetno podajanje vsebine, razumljivo, dinamično.
  • Za moje področje dela sem pridobila veliko koristnih informacij. Povezala se bom s Prostovoljsko pisarno v Kopru za pomoč pri reševanju občasnih problemov.

 

Regijskega obiska so se udeležili: Center za socialno delo Južna Primorska, enota Izola, Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Kras, Gorjansko, Društvo za nenasilno komunikacijo, enota Koper, Gobarsko - mikološko društvo Slovenske Istre, ISKRA - Stičišče NVO Istre in Krasa, Kulturno izobraževalno društvo PiNA, Istrska območna Karitas, Montessori razvojni center Obala, Obalni dom upokojencev Koper, Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem, Študentska organizacija Univerze na Primorskem, ŠOUP, Varstveno delovni center Koper, Zavod Modri december in Zveza društev upokojencev MOK.

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki