PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

Pomen prostovoljstva v OŠ

Pomen prostovoljstva v osnovnih šolah za celostni razvoj otrok


Še pred začetkom šolskega leta 2021/2022 smo ravnatelje, učitelje in strokovne delavce osnovnih šol povabili na on-line posvet o pomenu prostovoljstva v osnovnih šolah na celostni razvoj otrok. Po uvodnem pozdravu vodje programa prostovoljstvo na Slovenski filantropiji, Tjaši Arko, je zbrane udeležence nagovoril Aleš Ojsteršek, vodja sektorja za razvoj izobraževanja na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Izrekel je hvaležnost učiteljem in vsem strokovnim delavcem, ki prepoznavajo in izvajajo aktivnosti prostovoljstva na šolah. Prostovoljstvo je ena izmed vsebin, ki si zasluži prozornost, navsezadnje je ravno Covid situacija doprinesla k temu, da se še pogosteje pogovarjamo o spretnostih, znanju in kompetencah, ki se razvijajo tudi skozi prostovoljstvo. Osvajanju čustveno socialnih kompetenc bo država namenila pozornost tudi v prihodnje, pri tem pa bo ključna podpora vseh deležnikov, ki skrbijo za prostovoljstvo, tudi lokalnega okolja.


V nadaljevanju je dr. Anica Mikuš Kos skozi lastno znanje o psihologiji otrok in z bogatimi izkušnjami na področju prostovoljstva predstavila, kaj razvijanje solidarnosti pomeni za celostni razvoj otroka. Veseli jo, da se je v času Covida, pokazalo oz. razvilo zelo veliko spontanih pomoči - te je zmožen nuditi tudi že zelo mlad človek. Vrsta raziskav namreč kaže, da otrok že v prvem letu razvije sposobnost čustvovanja oz. emocionalnega odziva. Zato je nujno podpirati solidarnost in prostovoljstvo že od prvih leti dalje –tako na neformalni kot formalni način. Slednje lahko odlično podpirajo ravno učitelji v osnovnih šolah. Vključitev otroka v prostovoljstvo namreč pripomore k osebnemu razvoju otroka, razširi se njegov pogled na svet, poveča sposobnost reševanja težav in otrok dobi izkušnjo, da lahko nekaj spremeni. Zato je pomembno, da se tudi tisti otroci, ki so prejemniki pomoči, aktivirajo kot prostovoljci oz. izkazujejo solidarnost na katerem drugem področju.


Primere dobrih praks izvajanja prostovoljstva so predstavile tudi 4 mentorice iz treh osnovnih šol, ki so tudi prejemnice naziva Junaki našega časa: OŠ Janka Glazerja, OŠ Komenda Moste in OŠ Preska. Verjamemo, da so med udeleženci, zanetile kakšno iskro in idejo, kako spodbuditi in aktivirati mlade učence k solidarnosti. Njihove predstavitve si lahko ogledate spodaj.


PPT predstavitev_OŠ Janka Glazerja Ruše 

WORD predstavitev_OŠ Janka Glazerja Ruše 

PPT predstavitev_OŠ Komenda Moste 

WORD predstavitev_OŠ Komenda Moste 

Predstavitev OŠ Preska

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki