PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

7. Slovenski kongres prostovoljstva

PROSTOVOLJSTVO BLAŽI POSLEDICE REVŠČINE

Zadnji Slovenski kongres prostovoljstva, katerega tema je bila »Moč prostovoljstva pri dvigu kakovosti življenja in odpravi revščine«, je potekal na Debelem Rtiču. Otvorili sta ga Anica Mikuš Kos, predsednica Slovenske filantropije, in Barbara Miklič Türk, ambasadorka prostovoljstva.

 

Anica Mikuš Kos je povedala, da prostovoljstvo na različne načine blaži posledice revščine in lahko nadomesti marsikaj, kar se plačuje z denarjem. »Če ima otrok v šoli težave, mu kot izobražen roditelj sam pomagaš ali mu plačaš inštruktorja. Če nimaš izobrazbe, kar velja za večino revnih, pa tega ne moreš narediti. Prostovoljci pomagajo številnim učencem, ki jim starši zaradi nizke izobrazbe in pomanjkanja denarja ne morejo sami pomagati.«

Barbara Miklič Türk je povedala: »Prostovoljci ste elita, ki vas odlikuje dobrosrčnost in pogum, da se lotevate problemov, ki jih mnogi želijo prikriti«. Sama pravi, da ji je prostovoljsko udejstvovanje pomagalo ob žalovanju za bližnjimi.

 

Sledila je razprava, v kateri je Mirko Vaupotič iz Zveze društvenih organizacij opozoril, da država nevladne organizacije prepogosto vidi zgolj kot porabnike denarja. Ob tem pa spregleda njihov doprinos k družbeni blaginji. Po njegovem mnenju je vrednost dela, ki ga opravijo nevladne organizacije desetkrat večja od sredstev, ki jih za to nameni država.

 

Osrednji dogodek drugega dneva kongresa je bila okrogla miza o vlogi države in prostovoljskih organizacij pri razvoju prostovoljstva. Med drugim so se je udeležili tudi Jožef Školč, sekretar vlade ter predstavniki ministrstev in nevladnih organizacij.

 

Prostovoljci in prostovoljske organizacije želijo z zakonom o prostovoljstvu predvsem preprečil zlorabe prostovoljstva v druge namene kot je dobrobit posameznikov in širše družbe. Zakon predstavlja tudi družbeno potrditev pomembnosti prostovoljstva. Prvi osnutek zakona je bil pripravljen že leta 2004.

Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije, je povedala, da so v preteklosti predsedniki države eden za drugim podprli zakon. Veliko entuziazma je bilo tudi s strani državnih uradnikov, a konkretnih premikov ni bilo.

 

Tina Teržan, državna sekretarka Ministrstva za javno upravo je zagotovila, da bo šel zakon v proceduro septembra 2010. Predstavniki prostovoljskih organizacij si prizadevajo, da bi bil zakon sprejet še letos, saj bo prihodnje leto evropsko leto prostovoljstva. Izpostavili so tudi, da pogrešajo pripravljenost vlade na dialog. Ni dovolj, da jih le poslušajo, ampak so jim na pobude pripravljeni tudi odgovarjati.

 

Z donacijami sta nam ponovno priskočila na pomoč Mercator d. d. in Uskok d.o.o.

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki