PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

Regijski obisk Slovenske filantropije v Radovljici, 18. in 19. oktober 2022

Slovenska filantropija je v okviru programa Slovenska mreža prostovoljskih organizacij in v sodelovanju z Občino Radovljica izvedla regijski obisk Gorenjske regije, da bi še dodatno okrepila sodelovanje s prostovoljskimi organizacijami, jih informirala o novostih in prispevala k razvoju prostovoljstva.

 

Obisk se je začel s sestankom pri županu, gospodu Cirilu Globočniku, na katerem je predstavil spodbujanje prostovoljstva v občini (Očistimo našo občino, prevozi za starejše, ohranjanje kulturne in naravne dediščine…) in občinski praznik, ki je vedno namenjen tudi zahvali prostovoljskim organizacijam, projektom in posameznikom. Prostovoljstvo, solidarnost in medgeneracijsko sodelovanje mladih pa spodbujajo tudi preko Javnega razpisa za sofinanciranje programov in projektov za mlade.

 

Z obiskom smo želeli prispevati k usposobljenosti in krepitvi  prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom v Gorenjski regiji in spodbuditi povezovanje med njimi, povezovanje z drugimi nevladnimi organizacijami, predstavniki lokalnih skupnosti in regionalnega stičišča. Organizacijam smo ponudili tudi svetovanje na področju prostovoljstva in promocije kakovostnega prostovoljstva. Regijskega srečanja se je udeležilo 17 predstavnikov prostovoljskih organizacij, organizacij s prostovoljskim programom, občine in lokalnih medijev.

 

slika1

 

Na posvetu Razvoj prostovoljstva v lokalni skupnosti in regiji, katerega namen je bil pregledati dosežke in priložnosti za razvoj na področju prostovoljstva, so sodelovale: Mojca Ahčin (Občina Radovljica, višja svetovalka za družbene dejavnosti), Tjaša Arko (Slovenska filantropija), Nina Arnuš (Grozd – stičišče NVO Gorenjske regije, Zavod Tri), Marjeta Vene (Osnovna šola Orehek Kranj) in Ivanka Berčan (Društvo za delo z mladimi v stiski Žarek). Pogovor je moderirala Sabrina Lever, Slovenska filantropija. 

 

Iz Skupnega poročila o prostovoljstvu v RS za leto 2021 je Gorenjska regija četrta regija v državi po številu opravljenih prostovoljskih ur, peta po številu prostovoljskih organizacij, ki so vpisane v Vpisnik prostovoljskih organizacij na AJPES, tretja po vpisanih organizacijah s prostovoljskim programom (javnih zavodih), šesta po številu prostovoljcev in tretja po povprečnem številu opravljenih prostovoljskih ur na prostovoljca v letu 2021.

 

slika2

 

Delavnica Zakon o prostovoljstvu in Strategija razvoja prostovoljstva je bila izvedena z namenom krepitve zagovorniške in strokovne usposobljenosti lokalnih prostovoljskih organizacij in organizacij  s prostovoljskim programom. Delavnice se je udeležilo 10 predstavnikov prostovoljskih organizacij in organizacij  s prostovoljskim programom ter občine.

 

Na delavnici  so  bile  predstavljene  informacije,  ki  so  potrebne  za  dobro  in  lažjo  organizacijo prostovoljstva: splošna določila zakona, sklepanje dogovorov s prostovoljci, vodenje evidenc in oddaja letnih poročil o prostovoljstvu, vračanje stroškov prostovoljcem, zavarovanje prostovoljcev, pridobivanje novih prostovoljcev, vpis v vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, vrednotenje prostovoljstva. Predstavili smo brezplačni program za vodenje evidenc prostovoljcev in opravljenih prostovoljskih ur, dostopen za članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Udeleženci so imeli možnost individualnih svetovalnih pogovorov, na katerih so lahko dobili odgovore na konkretna vprašanja v zvezi z Zakonom o prostovoljstvu in organiziranjem prostovoljstva v njihovih organizacijah.

 

Regijski obisk se je zaključil z izvedbo mini usposabljanja Pridobivanje prostovoljcev in promocija prostovoljstva.

 

Odzivi udeležencev:

- Zelo koristno in poučno. Hvala lepa za vaše delo. Všeč mi je bilo medsebojno povezovanje z ostalimi organizacijami. Vse dobro vam želim in da boste še naprej spodbujali ljudi za prostovoljstvo.

- Hvala za ideje in vzpodbudo za nadaljnje razvijanje prostovoljstva. Podane informacije so bile koristne in jasno predstavljene.

- Zelo dobra in uporabna delavnica in celoten posvet, zanimivo in veliko informacij. Škoda, da se ni prijavilo več organizacij.

- Odličen posvet, veliko novih informacij in nadgradnje. Super povezovanje in informiranje o tem, kako in kaj počnemo različne organizacije.

- Tekom delavnice sem pridobila veliko koristnih informacij o prostovoljstvu. Za vse informacije se vam lepo zahvaljujem.

- Sproščeno, dobro pripravljeno. Všeč mi je bila oblika odprte debate, kjer si imel možnost postavljanja vprašanj in s tem pridobivanja novih informacij.

- Super izmenjava izkušenj, odpiranje možnosti za razmišljanje in načrtovanje novih projektov, preverjanje trenutnega dela (vodenje evidenc, pridobivanje prostovoljcev…) in ideje za izboljšave.

 

Regijskega obiska so se udeležili: CUDV Radovljica, Dom Petra Uzarja Tržič, Ljudska univerza Radovljica, Mladinski dnevni center KamRa, Zavod Tri, Škofja Loka, Društvo za delo z mladimi v stiski Žarek, Jesenice, Društvo bolnikov z osteoporozo Jesenice, Društvo bolnikov z osteoporozo Kranj, Društvo Več Radovljica, Dom upokojencev Kranj, CSD Gorenjska, Enota Škofja Loka, Grozd - stičišče nevladnih organizacij Gorenjske regije, Občina Radovljica in Osnovna šola Orehek Kranj.

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki