PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

25. NACIONALNI TEDEN PROSTOVOLJSTVA

O Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, je humanitarna organizacija, ki deluje v javnem interesu od leta 1992.
V okviru naših programov že tradicionalno organiziramo 25. Nacionalni teden prostovoljstva, ki bo letos potekal med 20. in 26. majem, namenjen ozaveščanju najširše javnosti o vlogi in pomenu prostovoljstva. V ta namen potekajo po državi dogodki, na katerih prostovoljske organizacije predstavljajo svoje delo in možnosti vključevanja v prostovoljstvo. 

 

"Na Nacionalnem tednu prostovoljstva izpostavljamo izjemne prostovoljske projekte in posameznike, ki jim ni težko darovati svojega časa in znanja. S svojim altruističnim in srčnim delovanjem hkrati pomagajo opolnomočiti posameznike ter graditi bolj odporne in povezane skupnosti. Na Slovesnem dnevu se zahvaljujemo vsem prostovoljskim organizacijam, mentorjem, šolam, občinam in medijem, ki se zavedajo pomena solidarnosti ter si skupaj z nami prizadevajo za razvoj kakovostnega prostovoljstva. Prostovoljstvo je namreč ena izmed redkih dejavnosti sodobnega časa, ki ni usmerjena v materialno, temveč se ozira onkraj sebe ter s tem prispeva k bolj povezani in strpni družbi. Želimo si, da je prostovoljstvo prepoznano in podprto vsak dan, ne le ob krizah in Nacionalnem tednu prostovoljstva. Z velikimi pričakovanji spremljamo nastajanje Strategije razvoja prostovoljstva 2024-2029, ki bo omogočila nadaljnji razvoj prostovoljstva v državi in številne dobre zgodbe. Hvala vsem prostovoljcem_kam in vabljeni, da se z nami podružite na Veselem dnevu prostovoljstva.» - Franci Zlatar, izvršni direktor Slovenske filantropije

 

SLOVESNI DAN PROSTOVOLJSTVA 

IMG_2950

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na Slovesni dan prostovoljstva, v torek, 21.  maja,  smo ob 13. uri v Športni dvorani Kočevje  razglasili prejemnike nazivov:

 

Častno pokroviteljstvo Slovesnega dne je prevzela predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.

Gostiteljica Slovesnega dne je Občina Kočevje.

 

VESELI DAN PROSTOVOLJSTVA

NTP24_insta-story-vtplj

Veseli dan prostovoljstva je osrednji dogodek Nacionalnega tedna prostovoljstva, ki bo potekal 23. maja, med 13. in 17. uro na Prešernovem trgu v Ljubljani.


Dogodek poteka pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Ljubljana. Na njem se bo predstavilo več kot 100 prostovoljskih organizacij iz vse Slovenije, ki delujejo na najrazličnejših področjih - socialnem, kulturnem, ekološkem, trajnostnem, razvojnem, humanitarnem, športnem, za mlade in za starejše ter s svojimi aktivnostmi prispevajo k bolj prijazni in vključujoči družbi. Vsako leto sodeluje okoli 600 prostovoljcev iz cele Slovenije in nas obišče okoli 2000 obiskovalcev.

 

Namen prireditve je predstavitev prostovoljskih organizacij obiskovalcem, zabava in prijetno druženje  prostovoljcev. Na dogodku bodo lahko vsi, ki jih prostovoljstvo zanima, in vsi, ki bi jim prostovoljsko delo lahko prineslo pozitivne izkušnje, dobili neposredne, preverjene informacije od prostovoljcev in mentorjev ter koordinatorjev prostovoljstva. Menimo, da je Veseli dan prostovoljstva odlična priložnost za aktiviranje vseh, ki so pripravljeni prispevati del svojega časa v dobro tistih, ki potrebujejo pomoč in seznanjanje s tem, na kakšen način se vključijo.

Organizacije, ki bodo predstavljale svoje programe vabimo, da svoje delovanje in ponudbo prostovoljskega dela osvetlijo in predstavijo interaktivno. S številnimi animacijami organizacij lahko poskrbimo za zanimivo in živo dogajanje, tako pa lahko tudi pritegnete mimoidoče in potencialne prostovoljce.

 

Boste dan preživeli z nami? Izpolnite spletno prijavnico, rok prijave smo podaljšali na 10. maj 2024.

Več informacij o dogodku najdete na naši spletni strani ali pokličete Vesno Strlič na 041 799 768.

 

VESELI DAN PROSTOVOLJSTVA V KOPRU

 

Veseli dan prostovoljstva bo letos znova potekal tudi v Kopru. Letos bo ta v sredo, 22. maja od 10. do 14. ure, na mestni tržnici. Za prijavo izpolnite spletno prijavnico. Rok prijave je sreda, 15. maj 2024.

 

Več informacij o dogodku najdete na spletni strani ali na prostovoljstvo.koper@filantropija.si

 

NACIONALNI TEDEN PROSTOVOLJSTVA V ŽALCU

Dogodki o prostovoljstvu v Hiši Sadeži družbe Žalec:

 • 20. 5. od 17.00 do 18.00: Predavanje o pomenu prostovoljstva
  Predaval bo Andrej Pešec, univ. dipl. pol., predavatelj in strokovni sodelavec, ki veliko prostovoljno predava po Sloveniji, in je tudi avtor knjig »Znanje za življenje«, »Vzgoja motiviranih, zdravih in odgovornih otrok« ter »Ženske in moški – odnosi, komunikacija in harmonija«.
 • 24. 5. od 10.00 do 12.00: Debata o prostovoljstvu v okviru Seniorskega kluba
  Debatni klub je namenjen za srečanje starejših posameznikov, da bi delili svoje prostovoljske izkušnje, razpravljali o določenih temah in se učili drug od drugega. Pod vodstvom moderatorja se udeleženci spodbujajo k aktivnemu sodelovanju, izražanju svojih mnenj ter poslušanju stališč drugih. Klub omogoča razvoj kritičnega mišljenja, socialno povezovanje in ohranjanje intelektualne vitalnosti.

 

NACIONALNI TEDEN PROSTOVOLJSTVA V KRANJU

Kava s Kulturo: Vesele misli, prostovoljno srce

V četrtek, 23. 5. 2024, od 11.00, do 14.00, v Območnem stičišču kulturnih društev – ZKD Kranj, Glavni trg 23, 4000 Kranj (pri vodnjaku) bomo ustvarjali tople trenutke med kulturnimi navdušenci in prostovoljci, ki soustvarjajo našo bogato kulturno dediščino ter hkrati krepili povezave med ustvarjalci in ljubitelji kulture. Vzdušje bomo začinili s sveže skuhano kavo in prijetnim klepetom, ki bo odprl vrata novim idejam in sodelovanjem.

Ne zamudite priložnosti za prijetno druženje in navdihujoče pogovore o prostovoljstvu v kulturi!

 

NACIONALNI TEDEN PROSTOVOLJSTVA V MARIBORU

Festival prostovoljstva v Mariboru

 • 20. 5. 2024 ob 11.00, Filozofska fakulteta Maribor: Seminar o spodbujanju vključevanja študentstva v prostovoljstvo
  Na dogodku bomo prostovoljske organizacije, študenti_i, ki so vključeni v prostovoljstvo ali v aktivistična gibanja in profesorice_ji razpravljale o motivaciji in ovirah za civilnodružbeno udejstvovanje mladih, ki študirajo v Mariboru
 • 20. 5. 2024 ob 14.00, Avla UM PEF: Razstava fotografij Usmerimo pozornost na Gazo / Shed light on Gaza
  Otvoritev bo spremljalo kratko predavanje Ane Tasić o aktualnem dogajanju v Gazi, prisluhnili pa bomo tudi palestinskem pesniku Fawziju Rahimu, ki nam bo prebral nekaj svojih pesmi v arabščini in slovenščini.Gaza se po osemmesečnem izraelskem bombardiranju, izvajanju genocida nad Palestinkami_ci in popolnem obleganju, ki je onemogočilo dostop do elektrike, vode, hrane, zdravstvene oskrbe in humanitarne pomoči, pogreza v temo. Kolektiv dokumentarnih fotografinj_ov Activestills daje na voljo zbirko fotografij, ki jih je posnel fotograf Mohammed Zaanoun novembra 2023 v Gazi.

   

  Posameznice_ke, skupine in kolektive vabijo, da fotografije razstavijo na ulicah, v javnih prostorih ali središčih skupnosti ter tako ozaveščajo o dogajanju v Gazi in podprejo globalno mobilizacijo za ustavitev množičnega bombardiranja in genocida, ki ga izvajajo izraelske kolonialne sile.

  Kolektiv Activestills od leta 2005 prireja ulične razstave za ozaveščanje o pravicah Palestink_cev in boju za svobodo. Prepričani so, da je treba ulice ponovno izkoristiti za politično udejstvovanje, zato pozivajo k razširjanju fotografij in usmerjanju pozornosti na Gazo.

  Razstavo, ki bo na ogled do 7. 6. 2024, organiziramo v sodelovanju z iniciativo profesoric_jev Filozofske fakultete UM in Gibanjem za pravice Palestincev.

 • 22. 5. 2024 ob 11.00, Pekarna magdalenske mreže: Okrogla miza o različnih vidikih skrbstvenega dela
  Z gosti_jami bomo razpravljale_i o oblikah neplačanega in nevidnega skrbstvenega dela žensk, o pomenu socialne oskrbe na domu, o institucionaliziranih oblikah skrbstvenega dela in o vključevanju prostovoljk_cev vanj, o pomenu dnevnih centrov aktivnosti za starejše in o modelih skupnostnih stanovanjskih in skrbstvenih praks.
  Gosti_je okrogle mize bodo: Majda Hrženjak, Mirovni inštitut, raziskovalka področja skrbstvenega dela; Maša Hawlina in Anja Lazar, iz Inštituta za študije stanovanj in prostora; Nina Pleteršek in Marija Glavica iz Centra za pomoč na domu; Drago Perger, Dom Danice Vogrinec; Marjan Holc, Dnevni center aktivnosti za starejše TOTI DC
 • 24. 5. 2024 ob 16.00, Park KC Pekarna: Piknik prostovoljskih organizacij in prostovoljk_cev
  Vse prostovoljke_ce in prostovoljske organizacije vabimo na prostovoljski piknik. S piknikom se vam mreža “Prostovoljstvo v Mariboru” zahvaljuje vas čas, trud in neusahljivo energijo, s katerimi mnogimi lepšate dneve in delate življenje v našem mestu prijaznejše.

 

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki