PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

Najboljša prostovoljska zgodba 2020

Slovenska filantropija je v sodelovanju z Društvom novinarjev Slovenije letos prvič razpisala natečaj za priznanje Najboljša prostovoljska zgodba 2020.

 

Najboljša prostovoljska zgodba 2020 je po mnenju komisije članek Begunec, ki brezdomcem oskrbuje rane Andraža Rožmana.

Članek Andraža Rožmana, novinarja Dnevnika, o beguncu Mohamedu Alburaiu je zgodba o prostovoljstvu v najčistejši in najplemenitejši obliki. Reportaža je spisana tako mojstrsko, da malodane slišimo krike brezdomca in vonjamo njegove rane, ki mu jih kot prostovoljec Rdečega križa oskrbuje Mohamed Alburai. Medtem ko ga »gledamo« pri delu, nam Rožman pripoveduje njegovo zgodbo iz Gaze, kjer je prav tako delal kot prostovoljec. Tam ni brezdomcev, ker zanje poskrbi skupnost, izvemo. Rožmanov članek tako povsem nevsiljivo, a zelo prepričljivo slovenski družbi nastavi ogledalo in hkrati skozi zgodbo izjemnega človeka poudari ne le pomen, ampak tudi bistvo prostovoljstva. Ki ni stvar velikih besed, ampak človečnosti.

 

 

Komisija za izbor Najboljše prostovoljske zgodbe 2020 se je zaradi izjemne kakovosti odločila za častno omembo dveh novinarskih prispevkov s področja prostovoljstva in dobrodelnosti:

 

Članek »Če delaš dobro, se ti dobro vrne.« Aljaža Vrabca, novinarja Dela, celovito predstavlja življenjsko zgodbo Mohameda Alburaia, begunca iz Palestine. S pretanjenim smislom za detajle Vrabec živo slika delo mladega bolničarja na palestinskih bojiščih, njegovo nevarno pot v Evropo ter iskanje novega prostovoljskega poslanstva v pomoči ljubljanskim brezdomcem. Vrabec je mojstrsko povezal igro usod na globalni in lokalni ravni: vzgibi človeškosti so v obeh primerih enaki.

 

 

Novinarka Prvega programa Radia Slovenija Cirila Štuber je v božičnem času sestavila pretresljiv kolaž pripovedi humanitarnih delavcev, ki pomagajo ljudem v stiski. Skozi njeno oddajo »Izbrišemo lahko razliko med nič in nekaj.«, ob poslušanju avtentičnih glasov, zaslutimo razsežnosti krize, ki je prizadela prebivalce mnogih slovenskih krajev, in srčnost tistih, ki težke preizkušnje lajšajo s ponujeno roko dobrote. Radijsko novinarstvo Cirile Štuber se je z neposrednostjo in iskrenostjo izkazalo za neprecenljiv dokument sprememb, ki jih doživljamo. Prostovoljsko gibanje je ena redkih stvari, ki v tem času ostajajo nespremenjene.

 

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki