PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

Evropsko leto prostovoljstva 2011

Prostovoljsko leto se poslavlja, prostovoljci bodo svet spreminjali še naprej


07.12.2011

Mesec december prinese pregled iztekajočega leta in za mnoge med nami je bilo to leto pomembno tudi zato, ker je bilo Evropsko leto prostovoljstva. Okoli 100 milijonov državljanov Evropske unije z nesebičnim delom prispeva k boljši družbi in svoj čas brez pričakovanj namenijo za druge. Tudi v Sloveniji, po nekaterih podatkih, vsak peti državljan opravlja prostovoljsko delo.


Leto 2011 je brez dvoma pripomoglo k promociji in širjenju prostovoljstva. Prostovoljske organizacije, občine in drugi akterji so organizirali številne dogodke, katerih namen je bil v lokalnih okoljih k prostovoljskim aktivnostim spodbuditi čim več posameznikov in se hkrati zahvaliti vsem, ki vedo, da je bolj pomembno kot biti pomemben, biti dober.


Osrednji dogodek leta v Sloveniji je bila Evropska karavana prostovoljstva, ki ni le povezala številnih prostovoljskih organizacij in strokovnjakov, temveč je v šestih dneh povezala številne dogodke v 19 krajih po Sloveniji, v širši javnosti pa je odprla tudi temi korporativnega prostovoljstva in prostovoljstva v javni upravi.


Že v mesecu februarju smo dobili dolgo pričakovani Zakon o prostovoljstvu. S sprejetjem le-tega smo se pridružili državam, ki so prostovoljsko delo prepoznale kot pomemben prispevek posameznikov in posameznic ter organizacij k izgradnji družbene blaginje, in nas hkrati uvršča med tiste države, ki vedo, da so za razvoj prostovoljstva nujno potrebni tudi takšni temelji. 


Zakon je prinesel prostovoljstvu družbeno priznanje, uvaja pa tudi državno nagrado in priznanja za prostovoljstvo kot najvišji državni nagradi za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja.


Na mednarodni dan prostovoljstva, 5. decembra, so v Mariboru tako najzaslužnejši prostovoljci in prostovoljke ter prostovoljske organizacije prejeli priznanje za svoje delo na najvišji, državni ravni. Prejemnik državne nagrade je postal dr. Aleksander Doplihar, dolgoletni vodja ambulante Pro bono za osebe brez zdravstvenega zavarovanja, prejemniki državnih priznanj pa Medgeneracijsko društvo za samopomoč DRAVA, Čebelarska zveza Slovenije, Jani Podrepšek, Zvonimir Korenčan, Jadranka Glavač in Gorazd Bence.


Naslednji dan je v Mariboru potekala tudi Zaključna prireditev Evropskega leta prostovoljstva 2011, na kateri so bile predstavljene dobre prakse prostovoljskega dela, vključevanja prostovoljcev in izkušnje pridobljene v tem letu. Številni udeleženci so ugotavljali, da so evropski zaključki leta v marsičem skladni s tem, kaj za razvoj prostovoljstva potrebujemo tudi v Sloveniji, med drugim trajno financiranje prostovoljskih organizacij ter več sredstev za raziskave na področju prostovoljstva. Prostovoljske organizacije so poudarile pomen upoštevanja določil Zakona prostovoljstva in pozvale vlado, da o določilih zakona informira vsa ministrstva, službe in urade ter jih pozove, da jih začnejo izvajati. Ministrstvo za šolstvo pa da, kot je zapisano v zakonu, prostovoljstvo vključi v vzgojno-izobraževalni sistem. Našteto je le del izhodišč za pripravo akcijskega načrta za razvoj prostovoljstva, o čemer so skupaj razpravljali predstavniki državne uprave in prostovoljskih organizacij. 


Vanda Remškar Pirc, predsednica usklajevalnega odbora za izvajanje Evropskega leta prostovoljstva 2011, se je zahvalila vsem, ki so sooblikovali program, ga izvajali in s tem promovirali prostovoljstvo. Da je bilo celo leto glasno, razvidno in proslavljano po celi Sloveniji, so resnično poskrbeli prostovoljci in prostovoljke same z dobrimi deli, ki ne potrebujejo reklame, a potrebujejo prav njih. 


Evropsko leto prostovoljstva 2011

Svet Evropske unije je 24. novembra 2009 razglasil leto 2011 za Evropsko leto prostovoljnih dejavnosti za spodbujanje aktivnega državljanstva, kratko evropsko leto prostovoljstva. S tem so se potrdila prizadevanja evropskih in nacionalnih prostovoljskih centrov, mrež, tudi slovenske, da bi Evropska unija z razglasitvijo prikazala pomembnost prostovoljskega delain intenzivnejše skrbela za njegov razvoj. Slogan leta je postal: "Bodi prostovoljec, spreminjaj svet!".


V odločbi leta so zapisani naslednji cilji:

 • vzpostavljanje ugodnega okolja za prostovoljstvo v EU, 
 • okrepitev pristojnosti organizatorjev prostovoljnih dejavnosti za izboljšanje njihove kakovosti, 
 • priznavanje prostovoljnih dejavnosti, 
 • krepitev ozaveščenosti o koristih in pomembnosti prostovoljstva.


Priprave na Evropsko leto prostovoljstva so potekle že v letu 2010. Imenovan je bil Nacionalni usklajevalni organ, sestavljen iz predstavnikov ministrstev, uradov in petih predstavnikov nevladnih organizacij (Urška Hartman, Majda Meško, Jurček Nowakk, Barbara Tehovnik, Mirko Vaupotič), vodi in koordinira ga Ministrstvo za javno upravo. V letu 2010 je potekal tudi otvoritvena slovesnost, ki je bila združena s podelitvijo nagrad Državnega sveta najzaslužnejšim prostovoljcem leta 2010.

Evropsko leto prostovoljstva bo prineslo veliko število dogodkov. Vse prostovoljske organizacije vabimo, da koledar dopolnijo. Vabimo vas tudi, da na svojih spletnih straneh, dopisih uporabite logotip Evropskega leta in Prostovoljstva.org. S tem širimo vrednoto, ki koristi vsem posameznikom in organizacijam.


Evropsko leto prostovoljstva bo na evropskem nivoju vključevalo Evropsko karavano, po državah premikajočo se večdnevno promocijo prek konferenc, predstavitev, okroglih miz, posvetov. V Sloveniji se bodo mudili od 20. do 25. maja. Potekale bodo tudi evropske konference in izmenjave prostovoljcev - EYV Relay (vsaka država bo prispevala posameznega prostovoljca, ki odpotuje v drugo državo za en teden, tam raziskuje in piše o stanju prostovoljstva v posamezni državi).


'Prostovoljsko' leto predstavlja pomembno priložnost, da predstavimo pomen prostovoljstva in razširimo njegov krog. K temu bodo prispevali tudi ambasadorji evropskega leta prostovoljstva:

 •  Anton Koren,
 • Petra Matos,
 • Anica Mikuš Kos,
 • Darko Nikolovski,
 • Vlasta Nusddorfer,
 • Magdalena Strmšek,
 • Živa Vadnov,
 • Barbara Miklič Türk
 • in Boštjan Klun.


Povezava na evropsko spletno stran


Kontaktna oseba na Slovenski filantropiji: Primož Jamšek, 01 433 40 24, 041 654 726, primoz.jamsek@filantropija.org

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki