PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    
Pomembno: Varnost pri čiščenju po poplavah

Obsežne poplave, ki so prizadele našo državo, so za seboj pustile nepredstavljivo škodo in prizadetost, sporoča Inšpektorat Republike Slovenije. V tem težkem trenutku smo priča izjemnemu pogumu in solidarnosti, saj številni prostovoljci iz vse Slovenije stopajo skupaj, da bi pomagali čistiti posledice poplav. Vendar pa je v tem času izredno pomembno, da ohranimo tudi svojo lastno varnost in zdravje. Pri Inšpektoratu Republike Slovenije za delo, Inšpekciji nadzora varnosti in zdravja pri delu, želijo izpostaviti nekaj ključnih točk, ki nam bodo pomagale ostati varni in zdravi med čiščenjem po poplavah:


Varno dvigovanje težkih bremen in nevarnost prevrnitve ali porušitve: Pri premikanju ostankov in čiščenju poudarjamo pomembnost pravilnega dvigovanja. Pravilna tehnika dvigovanja je ključnega pomena za preprečevanje kostno mišičnih obolenj. Če je možno, pri premikanju bremen vedno uporabljate pripomočke za dviganje ali prenašanje. V primeru ročnega premeščanja bremen se je potrebno postaviti blizu bremena, ki se ga dviguje z nogami v širini ramen. Pred dvigovanjem napnite trebušne mišice za zaščito hrbta in za dvigovanje uporabite moč nog. Ne dvigujte s hrbtom, dvigovanje pa naj bo enakomerno. Pri premikanju bremena obračajte celotno telo in ne samo pasu. Če je predmet pretežak ali prevelik, prosite za pomoč in uporabite pripomočke za dvigovanje. Bodite pozorni na stabilnost bremen. Ne zadržujte se ob nestabilnih bremenih ali porušenih zgradbah.


Uporaba osebne varovalne opreme za varovanje glave, rok, nog in telesa glede na razmere na terenu: Pri delu uporabljajte vso osebno varovalno opremo, ki je glede na situacijo potrebna za zaščito telesa pred mehanskimi, biološkimi ali kemičnimi nevarnostmi (zaščitne rokavice, zaščitne čevlje, škornji, kombinezoni, zaščitne čelade, ipd.).


Padci z višine in zdrsi na nižji nivo ter delo v globini: Pri delu na višini je potrebno zagotoviti zavarovanje pred padci z višine z uporabo kolektivnih varnostnih ukrepov (ograje) ali uporabo osebne varovalne opreme za varovanje pred padci z višine (varnostni pas). Pri delu v globini ali izkopih je potrebno upoštevati ukrepe za varovanje pred porušitvijo brežin – izkopov. V globino ali z višine ne skačite. Za dostope na višino ali v globino uporabite ustrezne lestve.


Previdnost zaradi elektrike: V mokrih okoljih obstaja večja nevarnost stika z električno napetostjo. Ne dotikajte se poškodovanih električnih vodnikov, prostih električnih vodnikov ali električnih inštalacij. Električne napeljave in naprave uporabljajte zelo previdno. Pred vstopom v mokro okolje se prepričajte, da ne obstaja nevarnost neposrednega ali posrednega stika z električno napetostjo.


Uporaba delovne opreme in mehanizacije: Pri uporabi delovne opreme, kot so žage in druga ročna orodja, bodite izjemno previdni. Upoštevajte navodila za varno uporabo in delo ter uporabljajte predpisano osebno varovalno opremo. Delovno opremo pred uporabo preglejte. Ne zadržujte se v nevarnem območju mehanizacije.


Izogibanje neposrednemu stiku z vodo in razkuževanje rok: Voda po poplavah je lahko onesnažena s fekalno vodo, zato je higiena ključnega pomena. Če je le mogoče, se izogibajte neposrednemu stiku z vodo, še posebej v primerih, ko je voda onesnažena. Pri delu uporabljajte osebno varovalno opremo, kot so zaščitne rokavice, gumijasti škornji ter drugo. Redno si umivajte in razkužujte roke, še posebej pred uživanjem hrane ali dotikanjem obraza.


Redni odmori in hidracija: Delo po poplavah je precej fizično naporno. Redno si privoščite odmore in poskrbite za hidracijo, da ohranite svojo energijo in koncentracijo.


Pri delu upoštevajte navodila vodij del oziroma organizatorjev dela.

 

Katja Čoh-Kragolnik, vršilka dolžnosti glavne inšpektorice, je prostovoljce pozvala: »Priča smo izjemni enotnosti in solidarnosti Slovencev, ki nesebično pomagajo prizadetim ob poplavah. Skupaj se borimo, da bi obnovili naše domove in skupnosti. Vsi, ki ste vključeni v čiščenje posledic poplav, vedite, da je varnost in zdravje pri delu naša prednostna naloga. Varno dvigovanje težkih bremen, previdnost zaradi elektrike, izogibanje stiku z vodo itd. je ključnega pomena. Prosimo, dosledno upoštevajte nasvete in navodila, ki smo jih podali, da boste lahko učinkovito sodelovali pri obnovi brez ogrožanja svojega zdravja. Zavedamo se, da so razmere zahtevne, vendar vas pozivam, da ne tvegate svojega zdravja. S skupnimi močmi bomo premagali to krizo. Hvala vam za vašo nesebično pomoč in predanost.«

 

Za dodatne informacije in vprašanja glede varnosti pri čiščenju po poplavah se obrnite na Inšpektorat Republike Slovenije za delo, ki je pripravilo to sporočilo.


Ostanimo varni v teh zahtevnih trenutkih!



Avtor:

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:



KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h




Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki