PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    
Ste depresivni? Za boljše počutje lahko poskrbite z opravljanjem dobrih del!

Ljudje, ki imajo težave z depresijo ali tesnobo, si lahko pomagajo tako, da za druge opravljajo dobra dela, je razkrila nedavno objavljena raziskava. Kadar se poslužujemo dobrih del in smo do drugih prijazni, se z njimi počutimo povezani, je pojasnil soavtor raziskave David Cregg: »Socialna povezanost je ena izmed tistih sestavin življenja, ki jo močno povezujemo z občutkom dobrobiti. Izvajanje dobrih del za druge je eden izmed najboljših načinov, kako lahko to povezanost okrepimo.«

 

Raziskava je tudi pokazala, zakaj do tega pride: kadar pomagamo drugim, se ne osredotočamo na naše depresivne ali tesnobne simptome, ampak nanje pozabimo. »Pogosto mislimo, da imajo depresivni ljudje že dovolj težav, s katerimi se morajo ukvarjati, zato jih ne želimo obremeniti še s pomočjo drugim. Vendar naši rezultati kažejo drugače. Če depresivni ali tesnobni ljudje počnejo dobra dela in se osredotočajo na potrebe drugih, se počutijo boljše glede sebe.«

kristina-litvjak-FO18LpXMlvk-unsplash

Študija je zajela 122 ljudi iz Ohia, ki so imeli zmerne do močnejše simptome depresije, tesnobe ali stresa. Udeležence so razdelili v tri skupine: dve skupini sta se posluževali metod kognitivno vedenjske terapije, in sicer so udeleženci prve skupine opravljali tehnike načrtovanja družabnih dejavnosti, udeleženci druge skupine pa so se poslužili tehnike kognitivnega prevrednotenja. Ljudem iz tretje skupine so bila dodeljena dobra dela za druge. Ta dobra dela, ki so jih izvajali dvakrat tedensko, so vključevala peko piškotov za prijatelje, ponujanje prevoza in puščanje sporočil na samolepilnih listkih s spodbudnimi sporočili za svoje sostanovalce.

 

Rezultati raziskave, ki je potekala 10 tednov, so pokazali, da se je v vseh treh skupinah pri udeležencih povečalo zadovoljstvo nad življenjem, ob tem pa so se jim zmanjšali simptomi depresije in tesnobe. Toda ravno skupina, kateri so bila dodeljena dobra dela, je pokazala najboljše rezultate in najboljše izboljšanje situacije. Nekaj posebnega je na tem, da za druge naredimo dobro delo, saj so ravno dejanja prijaznosti tista, zaradi katerih se počutimo bolj povezani z ljudmi. Ni dovolj, da smo zgolj obdani z ljudmi, da sodelujemo pri družbenih dogodkih in tako dalje. In medtem ko terapija ni dostopna vsem, obstaja orodje, ki je preprosto in brezplačno, pripomore pa veliko k našemu duševnemu zdravju: pomoč drugim in dobra dela.



Avtor:

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:



KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h




Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki