PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    
JAZ, PROSTOVOLJKA

(ob 24. Nacionalnem tednu prostovoljstva)

 

Prostovoljstvo se je močno razplamtelo v današnji družbi, kateri so več kot dobrodošla prijazna beseda in dobra dejanja. Zato tudi to leto na Zavodu MISSS obeležujemo prav poseben teden, 24. nacionalni teden prostovoljstva. Pri nas imajo prostovoljci in njihovo delo že vrsto let prav posebno mesto. Prostovoljstvo je pravzaprav ena izmed glavnih dejanosti našega zavoda. Tako nam je v povezavi s tem ob tej priložnosti namenila nekaj svojega časa, ki ga sicer porablja za nesebično delo prostovoljke, naša draga prostovoljka Anja Lukšič, ki že dolgo namenja svoj čas delu z otroki in mladostniki. Več o tem in o Anji si lahko preberete v kratkem intervjuju.

anja_Luksic_3

Kako bi se na kratko predstavila?

Sem Anja, zaključujem študij na Pedagoški fakulteti, prosti čas rada preživljam s prijatelji, v naravi, na koncertih … in s prostovoljskim delom.

 

Zakaj si se odločila za prostovoljsko delo? Zakaj to rada počneš?

V resnici sem se za to najprej odločila, ker sem želela svoj prosti čas preživljati bolj koristno, kot pa s 'poležavanjem'. Potem pa, ko sem spoznala 'svoji dekleti', sem se vsakič res še bolj veselila naših druženj.

 

Katere so po tvojem mnenju glavne lastnosti, ki jih mora imeti dober prostovoljec?

Po mojem mora znati prisluhniti, svetovati, se pošaliti, predvsem pa na prostovoljstvo ne sme gledati kot na breme.

 

Kaj je po tvojem mnenju glavno vodilo prostovoljstva?

Da tisti, ki lahko, ponudimo pomoč, ko in kjer jo lahko. Žal v življenju nimamo vsi enakih možnosti oziroma pridejo trenutki, ko potrebujemo pomoč drugega.

                                                  

Ali prostovoljstvo doživljaš kot delo?

Ne, zame je to včasih bolj podobno druženju s prijatelji, pri čemer pa se moraš kot prostovoljec seveda vseeno zavedati, da je pozornost usmerjena v  otroka/mladostnika.

 

Kaj je tvoja pridobitev zase, ko svoj čas namenjaš prostovoljskemu delu? Ali se tudi sama kaj naučiš?

Sama sem se s prostovoljskim delom veliko naučila o delu z mladostniki, otroki, kako oni gledajo na svet, spoznala sem različne kulture in razrešila marsikatere stereotipe. Včasih se mi zdi, da sem od kakšnega našega srečanja jaz odnesla več kot dekleti.

 

 Zakaj je po tvojem tako pomembno, da se ljudje posvečamo prostovoljskemu delu?

Zdi se mi, da lahko vsak od nas na nek način prispeva svoj del k boljši družbi, prostovoljstvo pa se mi zdi en super način za doseganje le-tega.Avtor:

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki