PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

Vključevanje migrantov v izobraževanje

Namen izobraževanja je krepitev kompetenc strokovnih delavcev, ki delajo na področju vzgoje in izobraževanja glede načinov vključevanja različnih skupin migrantov v izobraževanje, s poudarkom na otrocih in mladih ter seznanjanje strokovnih delavcev z različnimi skupinami migrantov in njihovimi značilnostmi ter duševnim zdravjem v kontekstu vojn in migracij.

Izobraževanje bo strokovnim delavcem ponudilo seznanitev:

  • z različnimi skupinami migrantov in njihovimi značilnostmi ter duševnim zdravjem v kontekstu vojn in migracij (seznanitev z vzroki migracij, kako razmere v izvornih državah in na poti vplivajo na duševno zdravje beguncev in migrantov, s poudarkom na otrocih in mladih, zakaj so migranti v situaciji ranljivosti in zakaj posledično potrebujejo posebno obravnavo pri vključevanju v izobraževanje).
  • s poučevanjem slovenščine (kako v šolah organizirati delo, kako in kaj na novo vključene priseljence učiti).
  • s tem, kako vzpodbujati motivacijo za učenje, kakšne pristope in gradiva uporabiti, kako v poučevanje vključiti informacijsko tehnologijo, na kaj je potrebno biti še posebno pozoren pri delu s to ranljivo skupino,  kako povezati pouk slovenščine z ostalimi za njihovo preživetje pomembnimi dejavnostmi ter učenjem na terenu.
  • o kulturi, izkušnji medkulturnosti in kulturnem šoku, o modelu medkulturne senzibilizacije in o pomenu medkulturnih kompetenc ter o tem kakšen je vpliv kulture na ravnanja posameznika, pa tudi na pomen izobraževanja in znanja za posameznika itd.
  • z mrežo ustanov, organizacij in programov za podporo ciljni skupini migrantov, možnostjo organizacije prostovoljske pomoči in podpore migrantom ter pomenu povezovanja in mreženja.

 

Preliminarni program izobraževanja:

 

Četrtek, 18. april

 

9.00 – 10.30 

Uvod - Begunci in migranti kot skupina brez zaščite človekovih pravic (vzroki migracij, značilnosti različnih skupin migrantov, vzroki za njihovo ranljivost) - predavanje: mag. Franci Zlatar

10.30 – 10.45

Odmor

10.45 – 13.00

Duševno zdravje v kontekstu vojn in migracij - predavanje: dr. Anica Mikuš Kos

13.00 – 13.45

Odmor

13.45 – 16.00

Slovenščina za preživetje -  delavnica: Anja Butala

 

Petek, 19. april

 

9.00 – 10.30

Mreža ustanov, organizacij in programov za podporo migrantom ter možnosti prostovoljske podpore - predavanje: Tina Velišček

10.30 – 10.45

Odmor

10.45 – 13.00

Kultura, izkušnja medkulturnosti in kulturni šok, model medkulturne senzibilizacije, pomen medkulturnih kompetenc - delavnica: Ognjen Radivojević

13.00 – 13.45

Odmor

13.45 – 16.00

Kako se znajti s poučevanjem in vsebino, ko na šolo pridejo otroci/mladi priseljenci - delavnica: Anja Butala

 

Za vaša vprašanja in informacije se lahko obrnete na Živo Gabaj, 041 648 258, ziva.gabaj@filantropija.org

TERMINI IZOBRAŽEVANJ

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki